Kore voća poput naranči, limuna, grejpa i banana instinktivno bacimo u smeće nakon što dobijemo ono što trebamo od njih. No, umjesto bacanja možete ih iskoristiti na razne načine.
Insider je otkrio kako možete iskoristiti cijelu voćku, uključujući i koru, kako biste izvukli maksimum iz svoje kupovine.
Poprilično bizarno: Ove slike voća bez kore će vam oduzeti dah (nama svakako jesu)
Limunova kora
Zahvaljujući visokoj koncentraciji limunske kiseline i osvježavajućem mirisu, limunove kore su savršene za čišćenje kuhinje i kupaonice. Insider savjetuje da utrljate koru preko slavina, vrata od tuš kabine i sudopera, a zatim isperite.
Kora avokada
Ne morate dodatno trošiti kako biste iskoristili hidratantna svojstva avokada. Naime, utrljajte unutarnju stranu kore na vašu kožu i ostavite na pet minuta, a zatim isperite. Time ćete odraditi prirodni piling.
Narančina kora
Umjesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje slatkiše s narančinom korom poput kandiranih naranči, marmelade ili slatkog sirupa za čaj.
Kora banane
Utrljajte unutrašnjost kore na stare cipele i po listovima biljaka lončarica te ih pobrišite krpom. To će ulaštiti cipele i 'oživjeti' biljke jer su banane bogate kalijem, glavnom sastojkom laštila za cipele i dobrodošlim nutrijentom za biljke.
Profimedia
Možete je utrljati i na masnice i ubode komaraca.
Kora grejpa
Grejp je već dugo na dobrom glasu zbog svojih zdravstvenih koristi, poput snižavanja kolesterola i krvnog tlaka.
Osim toga, njegova se kora može iskoristiti za čaj koji je bogat vlaknima. Nasjeckajte koru i stavite ju u kipuću vodu na 15 minuta, a ako ga želite zasladiti dodajte malo meda.
Ako i dalje završite s korama voćki, Insider savjetuje da ih ne bacate u kantu za smeće, već da ih dodate u kantu za kompost kako bi obogatili tlo za vrtlarenje i smanjili bacanje hrane.