Ljubitelji slatkog često se suočavaju s problemom pronalaženja recepata koji nisu prepuni šećera. Mnogi žele uživati u slatkom bez grižnje savjesti, ali teško je naći zdrave alternative. Srećom, postoji mnogo opcija za ukusne deserte koji ne sadrže previše šećera.
Takvi recepti mogu biti jednako ukusni, a pritom i korisni za zdravlje jer koriste prirodne sastojke koji pružaju hranjive tvari bez dodavanja viška šećera ili nezdravih masti, piše Mirror.

Recept za tortu od mrkve
Justine Pattison je podijelila recept za ukusnu tortu od mrkve bez šećera, s citrusnom glazurom od svježeg krem sira i naranče. Justine ovu tortu opisuje kao zdraviju verziju tradicionalne torte s mrkvom, s osvježavajućom glazurom od svježeg krem sira.
Ovo je recept za 12 porcija, a priprema traje manje od pola sata. Peče se oko 35 minuta.
Sastojci za biskvit:
- 150 g brašna
- 100 g mljevenih badema
- 50 g grožđica
- 50 g usitnjenih oraha
- 4 žličice mješavine začina
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 jaja
- 100 ml suncokretovog ulja
- 3 žlice mlijeka
- 300 g mrkve grubo nasjeckane
Sastojci za glazuru:
- 150 g krem sira punomasnog
- 1 srednja naranča, samo naribana kora
Priprema:
- Započnite zagrijavanjem pećnice na 180 Celzijeva stupnja. Podmažite i obložite kalup za tortu promjera 20 cm papirom za pečenje.
2. Zatim pomiješajte brašno, bademe, grožđice, orahe, mješavinu začina i prašak za pecivo u velikoj zdjeli, ostavljajući prostor u sredini. U drugoj zdjeli umutite jaja s uljem i mlijekom, dodajte naribanu mrkvu te sve zajedno pomiješajte sa suhim sastojcima da dobijete gustu smjesu za biskvit.
3. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite po rubovima. Stavite kalup u sredinu pećnice i pecite 35 minuta ili dok torta ne naraste i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite tortu da se ohladi u kalupu.
4. Kada se ohladi, izvadite je iz kalupa i skinite papir za pečenje. Stavite tortu na tanjur ili pladanj.
5. Sljedeći korak je priprema glazure. Pomiješajte svježi krem sir i koricu naranče te ravnomjerno nanesite glazuru na tortu.
Ova torta se može čuvati u hladnjaku bez glazure do tri dana. Glazuru nanesite kada budete spremni za posluživanje.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Slovenski gradić pod najezdom Hrvata: Provjerili smo koliko su tamo računi manji