Ljubitelji slatkog često se suočavaju s problemom pronalaženja recepata koji nisu prepuni šećera. Mnogi žele uživati u slatkom bez grižnje savjesti, ali teško je naći zdrave alternative. Srećom, postoji mnogo opcija za ukusne deserte koji ne sadrže previše šećera.
Takvi recepti mogu biti jednako ukusni, a pritom i korisni za zdravlje jer koriste prirodne sastojke koji pružaju hranjive tvari bez dodavanja viška šećera ili nezdravih masti, piše Mirror.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/4e85f094-e3b3-11ef-a283-829ff0affdfc/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Recept za tortu od mrkve
Justine Pattison je podijelila recept za ukusnu tortu od mrkve bez šećera, s citrusnom glazurom od svježeg krem sira i naranče. Justine ovu tortu opisuje kao zdraviju verziju tradicionalne torte s mrkvom, s osvježavajućom glazurom od svježeg krem sira.
Ovo je recept za 12 porcija, a priprema traje manje od pola sata. Peče se oko 35 minuta.
Sastojci za biskvit:
- 150 g brašna
- 100 g mljevenih badema
- 50 g grožđica
- 50 g usitnjenih oraha
- 4 žličice mješavine začina
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 jaja
- 100 ml suncokretovog ulja
- 3 žlice mlijeka
- 300 g mrkve grubo nasjeckane
Sastojci za glazuru:
- 150 g krem sira punomasnog
- 1 srednja naranča, samo naribana kora
Priprema:
- Započnite zagrijavanjem pećnice na 180 Celzijeva stupnja. Podmažite i obložite kalup za tortu promjera 20 cm papirom za pečenje.
2. Zatim pomiješajte brašno, bademe, grožđice, orahe, mješavinu začina i prašak za pecivo u velikoj zdjeli, ostavljajući prostor u sredini. U drugoj zdjeli umutite jaja s uljem i mlijekom, dodajte naribanu mrkvu te sve zajedno pomiješajte sa suhim sastojcima da dobijete gustu smjesu za biskvit.
3. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite po rubovima. Stavite kalup u sredinu pećnice i pecite 35 minuta ili dok torta ne naraste i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite tortu da se ohladi u kalupu.
4. Kada se ohladi, izvadite je iz kalupa i skinite papir za pečenje. Stavite tortu na tanjur ili pladanj.
5. Sljedeći korak je priprema glazure. Pomiješajte svježi krem sir i koricu naranče te ravnomjerno nanesite glazuru na tortu.
Ova torta se može čuvati u hladnjaku bez glazure do tri dana. Glazuru nanesite kada budete spremni za posluživanje.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Slovenski gradić pod najezdom Hrvata: Provjerili smo koliko su tamo računi manji