Gotovo je nemoguće izbjeći ultraprerađenu hranu. Ona može uzrokovati prejedanje i debljanje. Nutricionist dr. sc. Kevin Hall u svojoj studiji iz 2019. godine pokazao je kako ljudi ultraprerađenom hranom unose oko 500 dodatnih kalorija dnevno, a da toga nisu ni svjesni, piše Business Insider.
Ultraprerađena hrana samo je dio našeg modernog života. "Ako je možete izbjeći, to je divno, ali većina ljudi ne može", rekao je Hall te je otkrio kako odabrati "potencijalno zdravu ultraprerađenu hranu". Nemojte pretpostavljati da je sva ultraprerađena hrana jednaka. Kategoriziranje hrane kao takve, tehnički vam ne govori ništa o hranjivim tvarima u toj određenoj hrani.
Znanstvenici koriste sistem za klasifikaciju nazvan NOVA, koji je razvijen 2009. godine, a koji dijeli hranu koju jedemo na četiri osnovne kategorije, na temelju njihove razine obrade.
NOVA sistem klasifikacije
NOVA 1
Potpuno neobrađene namirnice poput biljnih i životinjskih proizvoda, kao i minimalno prerađene namirnice koje nisu ni na koji način konzervirane niti začinjene, poput svježe iscijeđenog soka ili nezaslađenog jogurta.
NOVA 2
Prerađeni kulinarski sastojci dobiveni izravno iz namirnica iz skupine 1 ili prirode, poput ulja, sirupa, meda, maslaca ili masti, soli i kukuruznog škroba.
NOVA 3
Svaka hrana koja se kombinira, kuha, mijenja, konzervira, kiseli ili začinjava na bilo koji način. To može biti bilo što, od svježeg domaćeg kruha, do konzerviranog graha, slanih orašastih plodova, sira ili kiselih krastavaca.
NOVA 4
Ultraprerađena hrana i gotovi proizvodi koji se mogu proizvesti samo u tvornici.
Ultraprerađena hrana ponekad može biti zdrava
Imajte u vidu da NOVA ne uzima u obzir sastav masti, šećera, proteina, ugljikohidrata, kalorija, vitamina i vlakana u određenoj hrani.
Hall se brine da ako svi postanemo hiperfokusirani na kategorizaciju hrane u "zdravu" i "nezdravu" na temelju njihovog NOVA broja, propuštamo nešto važnije. "Neki od NOVA 4 proizvoda imaju visok udio svih dobrih sastojaka i nizak udio loših o kojima tradicionalno razmišljamo u smislu prehrane. Rekao bih da to vjerojatno ima dobre šanse da bude zdrava ultraprerađena hrana", rekao je.
Dakle, smrznuta večera spremna za zagrijavanje u vrećici koja uključuje špinat, crvenu papriku, grah i kvinoju, iako je to definitivno ultraprerađena hrana koja je proizvedena sa stabilizatorima poput ksantanske gume, još uvijek vjerojatno ima puno hranjivih tvari.
Studija iz 2024. podupire ovu prehrambenu strategiju te sugerira da bi ultraprerađeno meso, slatka pića poput gaziranih pića i slatkiši (deserti, slatke žitarice) mogli biti opasniji od drugih ultraprerađenih opcija i povezani su s većim rizik od rane smrti.
Tri stvari koje trebate tražiti u ultraprerađenoj hrani
Općenito, kaže Hall, birajte ultraprerađenu hranu s puno:
- Cjelovitih žitarica, poput kvinoje, zobi ili smeđe riže,
2. Povrća bez škroba, poput brokule, špinata ili zelenog graha,
3. Mahunarki, uključujući grah, leću i kikiriki).
Također biste trebali izbjegavati hranu koja je bogata zasićenim mastima, dodanim šećerom i natrijem.
POGLEDAJTE VIDEO: Kanye West šokira s čeličnim osmjehom od milijun dolara - doslovno! Ugradio si zube od titana