U nastavku se prisjetite ili saznajte što su jeli naši stari...
10 specijaliteta Jugoslavije koje neki izbirljivci više ne bi pojeli ni za lijek: Nađu li se i danas na vašem stolu?
1. Hladetina: U lonac se stave svinjske nogice, uši, repovi, šuplje juneće kosti i to se kuha cijeli dan na laganoj vatri. A onda se kasnije začinjena juha razlije po tanjurima i kada se stisne, hladetina se služi kao predjelo.
2. Žumanjak sa šećerom: Ako je dijete htjelo jesti nešto slatko, majka je uzimala žumanjak i šećer te mutila smjesu dok ne bi izgubila svu snagu, a onda je dijete uživalo u tome. Možete li zamisliti da sada djetetu date svježe jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen, ali i pomalo nezamisliv slatkiš.
Kruh, tjestenina i pizza nisu poznati po stvaranju neugodnih plinova. Međutim, ako se s njima ne jedu vlakna, a vlakna su ključni sastojak redovite stolice, imat ćete poteškoća s održavanjem rada crijeva, a stvari mogu postati neugodnog mirisa. Razgovarajte s liječnikom ako promjene prehrane i načina života ne pomažu. Oni mogu predložiti odgovarajući laksativ. To su lijekovi koji vam pomažu da redovito obavljate nuždu. Većina laksativa djeluje unutar tri dana. Treba ih koristiti samo kratko vrijeme.
4. Varivo od mahuna: Krumpir, luk, mrkva i mahune stavite u lonac, dodaju se tri žlice masti, malo vode i začina te se stavi kuhati. Tko je veliki ljubitelj mesa, može dodati pokoju kobasicu za šmek.
5. Juha od poriluka: Neki još uvijek imaju traume od prekuhanih niti poriluka, koji slobodno plutaju po tanjuru. To je čorbica koja oživljava dušu, ali smo je danas zanemarili. Koliko je prošlo od vremena kada ste posljednji put pojeli pun tanjur čorbe od poriluka?
6. Saft od tripica: U restorane su ljudi odlazili specijalno na tripice. Znalo se da ne postoji ukusnije restoransko jelo do tripica u saftu. Danas skoro da nema restorana koji na svom meniju ima tripice.
7. Pohani svinjski mozak: Svinjski mozak gotovo pa danas nigdje ne možete u mesnicama, kao ni svinjsku glavu. A prije je svinjski mozak bio delikatesa u kojoj su mnogi uživali, pripremala se na naglo pa čak i pohala...
8. Pluća na kiselo: Jedna od delikatesa bila su i svinjska pluća, koja se izrežu na trakice te se dinstaju na luku, a od začina se dodavala sol, papar, paprika te jabučni ocat.
9. Kupus i meso: Kiseli kupus s mesom je tradicionalno ličko jelo koje se uvijek pripremalo u zimsko vrijeme. Potrebna su vam samo dva glavna sastojka - kiseli kupus i dobar komad suhog mesa kao što su rebarca, šunka ili slanina. Jelo se kuha oko dva i pol sata na laganoj vatri i poslužuje uz kuhani krumpir.
10. Pohani kruh: Prije nije bilo bacanja starog kruha, naime, bio je idealan za slatki desert u kombinaciji s jajima. Na 3 šnite (srednje veličine) potrebno je 1 jaje. Vilicom izmutite jaje, dodajte žlicu mlijeka (koliko jaja toliko žlica mlijeka) i blago posolite. Šnitu kruha umočite s obje strane u dobivenu smjesu od jaja i pržite na ugrijanoj masti s obje strane dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Za vrijeme bivše države domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile s onim što su imale - to je izrodilo baš ove specijalitete. Više saznajte u našoj galeriji.