KORISNI SAVJETI /

Kako voditi računa o hrani koju kupuješ

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Jedno od najvećih zadovoljstava je kupovina hrane koju su proizveli lokalni proizvođači koje poznaješ. No, ako živiš u gradu, vjerojatno nemaš uvijek mogućnosti za to. U tom će ti slučaju biti korisne etikete na prehrambenim proizvodima koje ti pomažu da se snađeš među morem proizvoda.

26.1.2016.
16:46
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

IKEA bi te željela potaknuti da vodiš više računa o hrani koju kupuješ. Ako svatko od nas učini mali korak kako bi promijenio situaciju, već smo u velikoj prednosti.  

1. Organska hrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organska hrana temelji se na održivoj poljoprivredi u kojoj poljoprivrednik ne koristi umjetna gnojiva za usjeve, a ni pesticide u borbi protiv korova i štetočina. Organski uzgojena stoka mora imati i pristup pašnjacima te jesti isključivo organsku stočnu hranu. U Trgovini švedske hrane uvijek možeš pronaći organske opcije, poput SYLT LINGON džema od švedske brusnice, GURKA INLAGD kiselih krastavaca ili PEPPARKAKA keksića od đumbira. Sva kava koja se prodaje i poslužuje u robnoj kući IKEA nosi UTZ certifikat što znači da je proizvedena na održiv i odgovoran način, a u ponudi IKEA Restorana nalazi se barem jedno organsko jelo, poput fileta lososa, kao i organski dječji jelovnik.

Image

SYLT LINGON, Džem od brusnice, 20 kn  / 0,4 kg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Demeter certifikat

Demeter oznaka nastala je još 1928. godine u Njemačkoj i bila je prva oznaka za organsku proizvodnju. Hrana koja nosi Demeter pečat naziva se i biodinamičkom hranom i smatra se najkvalitetnijom organskom hranom. Biodinamički usjevi sade se u skladu s astronomskim kalendarom, a zemlja se obogaćuje različitim prirodnim, biljnim i mineralnim preparatima koji se dodaju na kompost. Ovakvi preparati potiču plodnost tla te rast i dozrijevanje biljaka i poboljšavaju hranjivu vrijednost hrane, a tlo nakon berbe ostaje u boljem stanju nego kad se koriste druge metode.

3. Lokalni sezonski proizvodi

Kad si u mogućnosti, dobro bi bilo kupovati lokalno proizvedenu hranu. Posjeti lokalne tržnice gdje možeš kušati proizvode pa čak i dobiti savjete o njihovom pripremanju od ljudi koji su ih proizveli. Prednost takve kupovine jest i što možeš upoznati proizvođače i saznati kako obrađuju svoju zemlju. Lokalna hrana je i svježija od one koju nude supermarketi što znači da ti i tvoja obitelj možete uživati u zdravijim namirnicama koje su pune hranjivih tvari. U pomanjkanju vremena za obilaženje tržnice, kada budeš posjetio robnu kuću IKEA, možeš svratiti i u IKEA Restoran koji koristi brojne namirnice lokalnih proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. U netaknutoj prirodi

Biljke koje rastu u netaknutoj prirodi razvijaju korijenje na mjestima gdje mogu rasti i dobiti svu potrebnu vodu, sunce i hranjive tvari. Ne trebaju im ni gnojiva, niti pesticidi. Zato, obuj udobne cipele, zgrabi MAFFENS košaru i kreni u potragu za besplatnim delicijama u društvu svoje obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

MAFFENS, Košara, morska cvjetnica, 149,90 kn

4. Fairtrade certifikat

Pravedna trgovina (Fairtrade) je organizirani društveni pokret čiji je cilj pomoći proizvođačima u zemljama u razvoju kako bi se postigli bolji uvjeti trgovine i promicala održivost u proizvodnji. Odabirom proizvoda s Fairtrade oznakom pozitivno utječeš na svakodnevni život ljudi u siromašnim zemljama – poljoprivrednici će dobiti veću cijenu za svoju ljetinu pa mogu ulagati u stvari kao što su škole, bolnice i druge dobrobiti unutar svoje lokalne zajednice. Hrana s Fairtrade oznakom može biti certificirana kao organska te je oznaka da u proizvodnji nije bilo dječjeg rada. I IKEA u svom radu čini sve kako bi eliminirala dječji rad, primjenom kodeksa postupanja po pitanju dječjeg rada razvijenog u suradnji s organizacijom Save the Children te uz savjetovanje s Međunarodnom organizacijom rada i UNICEF-om. IKEA Zaklada potpomaže programe za promicanje dječjih prava organizacija UNICEF i Save the Children, a više o tome možeš pročitati na ovoj stranici.

Image

5. Održivi ribolov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je više od 75% svjetskih oceana pretjerano izlovljeno, a ta brojka stalno raste. Veliki industrijski ribarski brodovi koriste metodu kočarenja dna, pri čemu se teške mreže vuku po morskom dnu. Ovakav pristup dovodi do nepotrebnog lova velike količine neželjene ribe koja se uhvati u mreže i kasnije odbaci. Tako se uništavaju koraljni i kameni grebeni na morskom dnu te mali ribari koji love na odgovaran način. Zato odaberi ribu ulovljenu opremom koja ne šteti prirodi, poput ribičkih štapova, udica, mamaca i zamki. Ako kupuješ u trgovini, odaberi proizvode s oznakom MSC-a (Marine Stewardship Council – Vijeće za čuvanje mora). MSC oznaku nose i sva riba i škampi ulovljeni u divljini koji se poslužuju i prodaju u robnoj kući IKEA. Stoga, kad uživaš u provjerenoj morskoj hrani, možeš biti siguran da podupireš održivo ribarstvo i očuvanje morske hrane za buduće generacije.

Image

Sva riba i škampi ulovljeni u divljini koji se poslužuju i prodaju u robnoj kući IKEA porijeklom su iz izvora neovisno certificiranih sukladno standardima Vijeća za nadzor nad pomorskim dobrima (MSC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Dobrobit životinja

Kada kupuješ meso, ne možeš znati u kojim je uvjetima uzgajana životinja od koje ono dobiveno. Više od 95% svjetske stoke uzgaja se u uvjetima koji im onemogućavaju vidjeti dnevno svjetlo ili odlazak na pašnjake. Ako sljedeći put kad kupuješ meso ili perad svjesno odabereš organske proizvode, pomoći ćeš osigurati im pristup pašnjacima i unaprijediti njihove uvjete života. I IKEA vodi računa o dobrobiti životinja pa tako, primjerice, ne dozvoljava prisilno hranjenje ili živo čupanje guski i pataka. U suradnji s vodećom svjetskom organizacijom CIWF (Compassion in World Farming) koja brine o dobrobiti životinja, IKEA pomaže u razvoju i provedbi standarda za skrb o domaćim životinjama, kao primjerice standarda za tovne kokoši. Prema njima, kokoši moraju kroz prozore dobivati prirodnu svjetlost, slamu kako bi ih potaknula na potragu za hranom te više mjesta za svaku pticu.

7. Aditivi

Upotreba aditiva u industrijaliziranoj hrani konstantno raste. Aditivi se dodaju hrani kako bi se produljio njezin rok trajanja ili promijenila boja, konzistencija, okus ili miris. Na etiketi koja se nalazi na pakiranju možeš saznati koliko u hrani koju kupuješ ima aditiva i koji su. Ako želiš, možeš provjeriti i EU popis koji sadrži više od 350 aditiva. Kupnjom organske hrane automatski ćeš izbjeći većinu njih budući da je u ekološkoj proizvodnji dopušteno samo oko 50 njih. Najbolji način kojim možeš doskočiti problemu aditiva jest da sam kuhaš svoju hranu jer ćeš tako znati što je u njoj i kako je pripremljena. Motivaciju za kuhanje kod kuće možeš pronaći u članku Pet dobrih razloga za kuhanje kod kuće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak je napisan u suradnji s tvrtkom IKEA Hrvatska. 

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo