IKEA DONIJELA ODLUKU KOJA ĆE NEKE ODUŠEVITI, A NEKE RAŽALOSTITI: / Znate one njihove famozne okruglice? Stiže fundamentalna promjena

Image
Foto: IKEA

Ikea do kraja 2030. godine namjerava ostvariti 'klimatski pozitivnu' transformaciju poslovanja

28.2.2020.
12:08
IKEA
VOYO logo

Najveći svjetski lanac koji prodaje namještaj Ikea ovoga ljeta u svojoj ponudi u restoranima trgovina imat će, pored onih mesnih, i veganske okruglice, javlja Jutarnji list.

Najavljena novica u Ikeu bi trebala stići u kolovozu, a okruglice će biti napravljene od proteina graška, zobi, jabuka i krumpira te će biti dizajnirane tako da izgledaju i imaju okus poput mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ikea će svoje popularne mesne okruglice zamijeniti okruglicama na biljnoj bazi koje imaju 25 puta manji ugljični otisak od klasičnih svinjskih i junećih.

Švedska kompanija je krajem 2018. godine u svojoj kantini počela prodavati vegetarijanske hot dogove sa sedam puta manjim ugljičnim otiskom od onih mesnih, a samo u prvoj godini prodala ih je 10 milijuna. Također, u ponudu je uvela i sladoled od jagoda koji je na biljnoj bazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock, ALLEKO

ALLEKO/Thinkstock

Povećano korištenje recikliranog poliestera

Ikea do kraja 2030. godine namjerava ostvariti "klimatski pozitivnu" transformaciju poslovanja.

Do jeseni 2019. emisije CO2 od Ikeinih materijala, proizvodnje, opskrbnog lanca i korištenja proizvoda kompanije već su smanjena za 4,3 posto, a na tome se može zahvaliti velikoj upotrebi obnovljivih izvora energije u proizvodnji te rastu prodaje štednih žarulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ikea povećava korištenje recikliranog poliestera, a trenutno testira prodaju pretplate na svoj namještaj. Riječ je o usluzi koja njihovim kupcima nudi najam namještaja umjesto njegove kupnje. Također, testiraju i preuređuju te ponovo prodaju polovni namještaj.

"To je fundamentalna promjena. Tražimo načine za produženje korištenja naših proizvoda i materijala", rekla je voditeljica Odjela za održivost Lena Pripp-Kovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo