Ajvar je prirodni specijalitet napravljen od kvalitetne rumene pečene paprike. Za savršen ajvar potrebna je savršena paprika, određene kvalitete i uzgojena na prirodan način. Donosimo vam dvije vrste paprike za ajvar koje će upotpuniti okus vašeg ajvara.
Prva vrsta paprike za ajvar je Kurtovka. Kurtovka je paprika tamno crvene boje, čvrste građe i debelog mesa. Paprika Kurtovka je duguljasta sa špicastim vrhom. Ova vrsta paprike za ajvar ima snažan okus i miris što ju čini savršenom za kvalitetan ajvar. Kada se ova paprika peče ona ne ispušta sokove nego ih zadržava kako bi sačuvala svoj bogati okus. Ukoliko pravimo ajvar od ove vrste paprike za ajvar moramo pripaziti da paprika bude potpuno zrela i neoštećena, da bude mesnata te da bude plosnata kako bi se lakše ravnomjerno ispekla na roštilju.
Vrste paprike za ajvar ne mogu proći bez Crvene rog paprike, popularnije nazivana i kao Roga. Roga je odlična vrsta paprike za pripremu sataraša ili punjenih paprika. Međutim, zbog svog plosnatog izgleda i težine do 300 grama ova paprika je savršena i za ajvar. Ova vrsta paprike za ajvar ima zelene listove i crveni duguljasti plod.
Ove vrste paprika za ajvar pomoći će ajvaru da bude pun okusa bogate arome.