Varivo od slanutka i poriluka je vrlo jednostavno za napraviti. To je zasitno jelo koji se može jesti u svako doba dana. Varivo od slanutka i poriluka možete i zamrznuti.
Varivo od slanutka i poriluka sastojci:
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- luk
- poriluk
- ružmarin
- ½ žličice crnog papra
- prstohvat soli
- 2 lista lovora
- sok od jednog limuna i kora limuna
- 5 šalica kuhanog slanutka
- šalica zobenog mlijeka
- 10 dkg špinata
Varivo od slanutka i poriluka priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Odrežite vrh glavice češnjaka i pokapajte izložene češnjeve s malom količinom maslinovog ulja.
Češnjak zamotajte u papir za pečenje, a zatim kuhinjsku foliju i pecite oko 30-35 minuta, dok režnjevi ne omekšaju i ne budu ljepljivi. Staviti na stranu. S poriluka odrežite zeleni dio, a preostali dio prerežite po dužini na pola i očistite od griža koji se krije između slojeva. Poriluk i luk sitno nasjeckajte. Zagrijte maslinovo ulje u loncu. Dodajte poriluk i luk i pirjajte na srednjoj niskoj temperaturi dok ne postanu prozirni.
Zatim ubacite sitno nasjeckani svježi češnjak i narezane listove ružmarina. Pirjajte još 2-3 minute uz često miješanje. Zatim dodajte papar, sol, lovorov list, malo limunove kore, kuhani slanutak i oko 600 ml vode. Pustite da sve lagano prokuha. U međuvremenu pomiješajte šalicu slanutka sa svim pečenim režnjevima češnjaka i mlijeka. U kuhano varivo umiješajte izmiksani slanutak i pečeni češnjak.
Sitno nasjeckajte špinat i ostavite da se kuha 2 do 3 minute.