Umak od kikiriki maslaca ukusan dodatak palačinkama, vaflima ili sladoledu. Baza pripreme umaka od kikiriki maslaca je upravo kikiriki maslac, stoga odaberite onaj koji je čišći, neka se sastoji samo od kikirikija i soli, bez palminog ulja.
Sastojci potrebni za pripremu umaka od kikiriki maslaca su:
- prirodni maslac od kikirikija
- vrhnje za šlag
- med
- svijetlosmeđi šećer
- cimet.
Najprije u malom loncu na laganoj vatri pomiješajte maslac od kikirikija, vrhnje za šlag, med, smeđi šećer i cimet. Nastavite miješati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, sastojci dobro izmiješaju, a umak ne dobije glatku konzistenciju.
Kada pripremate umak od kikiriki maslaca važno je pripaziti da umak ne prekuhate. Ako postane pregusto možete dodati malo vode, ali ako ga ne prepečete to ne bi trebao biti problem. Kada je umak od kikiriki maslaca dosegao određenu teksturu, maknite s vatre i ostavite da se ohladi, bilo u tavi ili u posudi. Umak iskoristite dok je još topli.