Tradicionalni uskršnji doručak neizostavan je dio uskršnjeg stola. Osnova tradicionalnog uskršnjeg doručka je kuhana šunka.
Tradicionalni uskršnji doručak sastojci:
- 7 peciva
- 10 dkg slanine
- 4 jaja
- vezica mladog luka
- 3.5 dcl mlijeka
- 35 dkg kuhane šunke
- žličica majčine dušice
- 2 dkg maslaca
- papar
- sol
Tradicionalni uskršnji doručak priprema:
Pecivo narežite na kocke, posolite i prelijte s mlijekom.
Slaninu stavite pržiti u nauljenu tavu, dodjate mladi luk narezan na kolutove te pržite kratko. Prema potrebi dodajte ulja. U tavu dodajte šunku narezanu na kocke i pržite oko dvije minute. Začinite s majčinom dušicom, paprom i soli.
U posudi umitite 4 jaja, prelijte ih preko peciva, dodjate šunku i pancetu. U smjesu dodajte zeleni dio maldog luka i izradite smjesu rukom.
Smjestu stavite u vatrostalnu posudu koju ste namastili i brašnom posipali.
Stavite peći na 190 stupnjeva oko 40 minuta. Tradicionalni uskršnji doručak je gotov i možete ga poslužiti.
Maknite s vatre, dodajte maslac i neka se rastopi.