Pripremite svježi teleći file i spremni ste za pripremu ovog neodoljivog jela koje će sigurno zasjati na vašem tjednom jelovniku. Otkrijte kako se priprema teleći file recept.
Sastojci:
- 600 g telećeg filea
- 1 žličica dimljene paprike
- 2 žlice palente
Za marinadu:
- 4 režnja češnjaka, narezana na ploške
- korica pola limuna
- 1 grančica ružmarina
- 100 ml maslinovog ulja
Za salsu:
- 1 žličica biljnog ulja
- 1 paprika, sitno nasjeckana
- 1 režanj češnjaka, nariban
- 75 ml maslinovog ulja
- korica pola limuna
- 75 g opranog mladog špinata
- 1 čili, narezan na ploške
Priprema
Za pripremu salse zagrijte tavu na jakoj vatri. Dodajte biljno ulje i kad se zagrije, ubacite paprike. Popržite da se rubovi paprika pougljenje pa pospite solju i izvadite iz posude da se ohlade. Zatim dodajte češnjak, maslinovo ulje, koricu i špinat u procesor hrane i miksajte dok ne dobijete zrnastu pastu. Ulijte u zdjelu, dodajte chilli i pougljenjenu zelenu papriku, pa malo začinite.
Da biste napravili začin za teleći file, pomiješajte papriku i palentu s pola žličice soli. Izvadite teleći file iz marinade i obrišite narezani češnjak ili začinsko bilje i višak ulja. Pospite začine preko obje strane kotleta.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Pecite teleći file 3 minute dok ne dobiju lijepe tragove pečenja. Preokrenite filete i pecite ih 3 minute, zatim ih skinite s ringle i ostavite na tanjuru 4 minute. Stavite teleći file na tanjure za posluživanje i žlicom prelijte salsom.