Slani inćuni mogu se pripremiti i na različite načine. Postoje brojni recepti za pripremu jela kojih su dio i slani inćuni.
Donosimo vam recept za pripremu janjetine sa inćunima.
Sastojci za pripremu slanih inćuna i janjetine:
• 2 kg janjetine
• Sol i crni papar
• 2-3 žlice brašna, za premazivanje
• 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 2 grančice ružmarina, sitno nasjeckane
• 1 grančica kadulje
• 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
• 4 fileta inćuna, konzervirana u ulju
• 50 ml bijelog vinskog octa
• 200 ml vrele vode
Upute za pripremu slanih inćuna i janjetine:
Janjetinu začinite i pobrašnite sa svih strana. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj posudi (lonceu) s poklopcem. Pržite komade janjetine do zlatne boje, često okrećući. Janjetinu izvadite i ocijedite na kuhinjskom papiru. Bacite ulje i obrišite posudu. Začinsko bilje, češnjak i inćune usitnite zajedno na dasci.
Zagrijte preostalo ulje i kratko popržite inćune, začinsko bilje i češnjak. Vratite janjetinu u jelo i promiješajte. Dodajte ocat i vruću vodu. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 1 sat ili dok se meso ne skuha. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Izvadite janjetinu iz lonca i stavite na tepsiju. Pecite u pećnici 10-15 minuta, dok ne porumeni. U međuvremenu zagrijte umak koji je ostao u loncu i dodajte još začina po potrebi. Ako nema dovoljno umaka, dodajte malo vode ili, ako je dosta vodenast, prokuhajte da se reducira. Izvadite meso iz pećnice i prebacite u posudu za posluživanje. Prelijte umakom i poslužite s kašom od graha ili s njokima od krumpira i malo naribanog parmezana.