Volite jesti baklavu, ali se nikad niste okušali u pripremi i zainteresirani ste? Bez brige, ovdje ćete pronaći sve potrebne sastojke za baklavu.
Sastojci potrebni za baklavu:
- 1 pakiranje kora za baklavu
- nasjeckani orašasti plodovi
- 125 g maslaca
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 šalica vode
- 120 g šećera
- malo ekstrakta vanilije
- 70 g meda
Postupak pripreme baklave:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Dno i stranice kalupa namažite maslacem.
Nasjeckajte orahe i pospite cimetom. Staviti na stranu. Razmotajte filo tijesto. Cijeli snop prepolovite da stane u posudu. Pokrijte filo tijestp vlažnom krpom da se ne osuši dok radite. U kalup stavite dva lista tijesta, dobro premažite maslacem. Ponavljajte dok ne dobijete 8 listova u slojevima. Po vrhu pospite 2 - 3 žlice mješavine orašastih plodova. Na vrh stavite dva lista tijesta, maslac, orašaste plodove, premažite slojevima. Gornji sloj trebao bi imati oko 6 - 8 listova.
Oštrim nožem izrežite dijamantne ili kvadratne oblike sve do dna posude. Možete rezati u 4 duga reda i napraviti dijagonalne rezove. Pecite oko 50 minuta dok baklava ne postane zlatna i hrskava.
Napravite preljev dok se baklava peče. Šećer i vodu kuhajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte vaniliju i med. Pirjajte oko 20 minuta.
Baklavu izvaditi iz pećnice i prelijte preljevom. Pustite da se ohladi.