Knedle od krumpira rade se prvenstveno s krumpirom, ali i mnogim drugim sastojcima. Prije posluživanja začinite ih muškatnim oraščićem i prelije preprženim krušnim mrvicama.
Sastojci:
- 70 dkg krumpira
- malo maslaca
- 40 dkg krušnih mrvica
- prstohvat svježeg naribanog muškatnog oraščića
- prstohvat kajenskog papra
- sol i svježe mljeveni crni papir po ukusu
- 2 velika jaja
- 25 dkg brašna
- žlica nasjeckanog svježeg vlasca
Kako se pripremaju knedle od krumpira?
Stavite krumpir u veliki lonac sa slanom vodom i kuhajte 15 do 20 minuta. Ocijedite i ostavite da se ohladi dok se ne može lako rukovati. Dok se krumpir hladi, u tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte krušne mrvice, pecite i miješajte dok ne porumeni i postane hrskavo, 4 do 5 minuta. Maknite s vatre i žlicom prebacite krušne mrvice u zdjelu. Ostavite zapečeni maslac u tavi.
Krumpir ogulite i stavite u veliku zdjelu. Zgnječite i začinite muškatnim oraščićem, kajenskom paprikom, soli i paprom. Dodajte jaja i mutite dok se ne sjedine. Umiješajte brašno samo dok se ne sjedini i nemojte previše miješati.
Zakuhajte lonac posoljene vode. Navlažite ruke vodom i komadić tijesta oblikujte u krug, lagano udubite u sredini i unutra stavite malo krušnih mrvica. Ponovite da napravite još sedam knedli od krumpira.
Velikom žlicom spuštajte knedle od krumpira, jednu po jednu, u vodu koja ključa. Kuhajte dok ne isplivaju na vrh, 1 do 2 minute. Poklopite i pirjajte na srednje laganoj vatri 10 minuta. Okrenite knedle od krumpira i nastavite kuhati dok ne nabubre, još oko 10 minuta.