Griz je žitarica koja se koristi u brojnim kuhinjama diljem svijeta. Dobiva se od mljevenih zrna pšenice, kukuruza, ječma, riže ili heljde, a može se koristiti u pripremi raznih jela poput kaša, juha, kolača i slastica. Jedan od najjednostavnijih, ali i najukusnijih recepata s grizom je priprema griza za jednu osobu. Za pripremu ovog jela potrebno vam je samo nekoliko sastojaka, a uz pravilnu količinu i vještinu, možete uživati u mirisnom i ukusnom obroku u samo nekoliko minuta.
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 30 g griza
- 15 g šećera
- prstohvat soli
- jedan vanilin šećera (opcionalno)
- voće po želji za posluživanje (npr. nasjeckane banane, bobičasto voće, komadići jabuke)
Priprema griza za jednu osobu:
U malu posudu stavite mlijeko i stavite je na srednju vatru dok mlijeko ne zavrije. Smanjite vatru na nisku i polako dodajte griz, šećer, sol i vanilin šećer (ako ga koristite). Miješajte konstantno kako biste izbjegli grudice.
Nastavite kuhati griz na laganoj vatri, miješajući povremeno, dok se ne zgusne. To će trajati otprilike 5-7 minuta, ovisno o željenoj konzistenciji. Sklonite posudu s vatre i pustite da se griz malo ohladi prije posluživanja.
Prebacite griz u posudu za posluživanje i dodajte svježe voće po želji, poput nasjeckanih banana, bobičastog voća ili komadića jabuke. Možete posuti dodatnim šećerom ili cimetom po vrhu, ako želite. Poslužite griz i uživajte!