Deserti /

Razmazite se uz sočnu i ukusnu pitu od datulja

Image
Foto: Pixabay

Volite eksperimentirati sa desertima? Ovaj recept za pitu od datulja savršen je eksperiment. Saznajte kako se priprema sočna pita od datulja.

2.8.2023.
10:39
Pixabay
VOYO logo

Datulje čine hranjivu zamjenu za šećer. Stoga, umjesto da u klasičnu pitu od orašastih plodova stavljate šećer, možete dodati malo datulja za niskokaloričan desert. Za ovaj recept nemojte koristiti upakirane nasjeckane datulje, koje su uvaljane u šećer. Umjesto toga, koristite cijele datulje. Sastojci za pitu od datulja su:

  • 240 grama višenamjenskog brašna, podijeljeno
  • 3 žlice ledene vode
  • 1 žličica svježeg soka od limuna
  • 2 žlice šećera u prahu
  • ¼ žličice soli

Za punjenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 80 grama cijelih datulja bez koštica, nasjeckanih
  • 100 grama nasjeckanih oraha
  • 240 ml tamnog kukuruznog sirupa
  • 60 grama smeđeg šećera
  • 3 žlice višenamjenskog brašna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice soli
  • 4 velika jaja

Kada pripremate pitu od datulja najprije zagrijte pećnicu na 170°C. Za pripremu kore, lagano žlicom dodajte 240 grama brašna u suhu posudu i poravnajte nožem. Pomiješajte još 60 grama brašna, vodu i sok, miješajući pjenjačom dok se dobro ne izmiješa u kašu. Pomiješajte 180 grama brašna, šećer u prahu i sol te pomiješajte. Dodajte kašu i promiješajte vilicom dok smjesa ne postane vlažna. Nježno utisnite smjesu u kalup na 2 lista čvrste plastične folije koji se preklapaju i prekrijte s dva dodatna lista plastične folije. Razvaljajte tijesto, još pokriveno u krug od 20 cm i zamrznite 10 minuta.

Uklonite gornja 2 lista plastične folije i ostavite tijesto da odstoji 1 minutu. Stavite tijesto, plastičnom folijom prema gore, u tanjur. Uklonite preostalu plastičnu foliju. Utisnite tijesto u donju i gornju stranu posude i savijte rubove. Za pripremu nadjeva za pitu od datulja ravnomjerno pospite datulje i orahe po dnu kore. Pomiješajte kukuruzni sirup i preostale sastojke u velikoj zdjeli i miksajte srednjom brzinom dok se dobro ne sjedini. Ulijte smjesu u pripremljenu koru. Pecite na 170°C 55 minuta. Ovaj recept za pitu od datulja već je gotov i spreman je za posluživanje. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo