Datulje čine hranjivu zamjenu za šećer. Stoga, umjesto da u klasičnu pitu od orašastih plodova stavljate šećer, možete dodati malo datulja za niskokaloričan desert. Za ovaj recept nemojte koristiti upakirane nasjeckane datulje, koje su uvaljane u šećer. Umjesto toga, koristite cijele datulje. Sastojci za pitu od datulja su:
- 240 grama višenamjenskog brašna, podijeljeno
- 3 žlice ledene vode
- 1 žličica svježeg soka od limuna
- 2 žlice šećera u prahu
- ¼ žličice soli
Za punjenje:
- 80 grama cijelih datulja bez koštica, nasjeckanih
- 100 grama nasjeckanih oraha
- 240 ml tamnog kukuruznog sirupa
- 60 grama smeđeg šećera
- 3 žlice višenamjenskog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¼ žličice soli
- 4 velika jaja
Kada pripremate pitu od datulja najprije zagrijte pećnicu na 170°C. Za pripremu kore, lagano žlicom dodajte 240 grama brašna u suhu posudu i poravnajte nožem. Pomiješajte još 60 grama brašna, vodu i sok, miješajući pjenjačom dok se dobro ne izmiješa u kašu. Pomiješajte 180 grama brašna, šećer u prahu i sol te pomiješajte. Dodajte kašu i promiješajte vilicom dok smjesa ne postane vlažna. Nježno utisnite smjesu u kalup na 2 lista čvrste plastične folije koji se preklapaju i prekrijte s dva dodatna lista plastične folije. Razvaljajte tijesto, još pokriveno u krug od 20 cm i zamrznite 10 minuta.
Uklonite gornja 2 lista plastične folije i ostavite tijesto da odstoji 1 minutu. Stavite tijesto, plastičnom folijom prema gore, u tanjur. Uklonite preostalu plastičnu foliju. Utisnite tijesto u donju i gornju stranu posude i savijte rubove. Za pripremu nadjeva za pitu od datulja ravnomjerno pospite datulje i orahe po dnu kore. Pomiješajte kukuruzni sirup i preostale sastojke u velikoj zdjeli i miksajte srednjom brzinom dok se dobro ne sjedini. Ulijte smjesu u pripremljenu koru. Pecite na 170°C 55 minuta. Ovaj recept za pitu od datulja već je gotov i spreman je za posluživanje. Dobar tek!