Tjestenina je jedna od najčešće korištenih namirnica u našim kuhinjama. Priprema je laka i brza, a može se kombinirati s različitim umacima, jesti kao glavno jelo ili pak kao prilog. I integralna i obična tjestenina proizvode se od pšeničnog brašna, no svaka od različite vrste. Upravo u tome leži razlika.
Obična tjestenina proizvodi se od pšeničnog bijelog brašna koje nastaje mljevenjem samo središnjeg dijela zrna pšenice. Samim time znači da brašno ima manje vitamina i minerala i da se pretežito sastoji od škroba i bjelančevina.
S druge strane, integralna tjestenina, proizvodi se od integralnog brašna. Integralno brašno nastaje usitnjavanjem cjelovitog zrna pšenice što znači da se melje i središnji dio i klica i mekinje. Upravo zbog klica i mekinja, integralno brašno ima veću nutritivnu vrijednost pa samim time i tjestenina koja se od njega proizvodi. Integralna tjestenina bogata je vitaminima, vlaknima, mineralima…