Blitva i špinat izvrstan su izvor vitamina A i K, kalija, željeza i magnezija, a sadrže i manje količine drugih važnih vitamina i minerala. Osim toga, imaju vrlo malo kalorija, kolesterola i natrija te daju poticaj unosu vlakana. Svi ovi čimbenici čine ovo svestrano povrće vitalnim dijelom zdrave, uravnotežene prehrane. Koja je razlika između blitve i špinata?
Ispitivanje pojedinačnih prehrambenih ponuda špinata i blitve, koji su članovi iste obitelji povrća, pokazuje da zelje ima slične prednosti. Postoji nekoliko istaknutih razlika između blitve i špinata, ali u konačnici, nema lošeg izbora kada je u pitanju jedenje špinata ili blitve.
Nema velike razlike između blitve i špinata. Broj kalorija u blitvi i špinatu vrlo je nizak, oko 35-41 kalorija po kuhanoj šalici ili samo 7 kalorija u šalici sirovog povrća. Oni također nude slično velike količine vlakana s oko 4 grama u porciji od 1 šalice, kuhane.
Slično kao i kod kalorija, razlika između blitve i špinata što se tiče vitamina isto nije velika. Blitva i špinat su skoro jednaki u količinama vitamina E, a ova dva povrća također sadrže puno vitamina A, pružaju više nego što vam je potrebno u jednom danu.