Punjeni svinjski file je jako jednostavan za pripremiti. Pogledajte kako napraviti punjeni svinjski file.
Sastojci za punjeni svinjski file:
- 4 žlice maslinovog ulja, podijeljene
- 2 kriške slanine, nasjeckane
- 170 gljiva, tanko narezanih
- pola glavice luka
- žličica soli
- pola žličice crnog papra, podijeljenog
- 1 češanj češnjaka samljeven
- 1/4 šalice svježeg peršina, nasjeckanog, plus još za ukrašavanje
- 1 kg svinjskog fileta
Nadjev za punjeni svinjski file:
Zagrijte pećnicu na 200˚C U veliku tavu pogodnu za pećnicu na srednje jakoj vatri dodajte 2 žlice ulja s nasjeckanom slaninom i kuhajte dok ne porumeni. Dodajte narezane gljive i nasjeckani luk i pirjajte 5 minuta ili dok ne omekša. Začinite s pola žličice soli, 1/4 žličice crnog papra, nasjeckanim peršinom i nasjeckanim češnjakom. Kuhajte još minutu neprestano miješajući pa prebacite na tanjur.
Kako se priprema punjeni svinjski file?
Uklonite srebrnu kožicu sa svinjskog filea. Zarežite prorez preko svinjskog fileta, pazeći da ne zarežete do kraja. Otvorite file poput knjige, prekrijte ga plastičnom folijom i istucite ravnom stranom bata za meso. Ravnomjerno rasporedite smjesu s gljivama po površini pečenice, ostavljajući 2 cm na rubovima. Čvrsto zarolajte počevši od dugog kraja i pričvrstite krajeve sa 6-7 čačkalica. Sve začinite s 1 žličicom soli i 1/4 žličice crnog papra.
Zagrijte istu tavu na srednje jakoj vatri i dodajte 2 žlice ulja. Kad se ulje zagrije, stavite pečenicu u tavu (sa čačkalicom prema dolje) i pržite oko 2 minute sa svake strane (ukupno 6-8 minuta). Prebacite tavu s pečenicom u pećnicu i pecite na 200˚C 18-20 minuta. Premjestite na dasku za rezanje, premažite kapljicama iz posude i odmorite 10 minuta prije rezanja. Premažite punjeni svinjski file kapljicama iz tave za više okusa i po želji ukrasite peršinom.