Prženje sezama je postupak koji se koristi kako bi se pojačao okus i aroma ovog malog sjemenja.
Prženje sezama je zapravo vrlo jednostavno. Potrebno je zagrijati tavicu na srednje jakoj vatri i dodati sjeme sezama. Važno je stalno miješati sjeme kako bi se ravnomjerno ispeklo i spriječilo da izgori. Kada sjeme postane zlatno smeđe i otpusti bogat miris, može se ukloniti s vatre i ostaviti da se ohladi.
Prženi sezam ima bogatu teksturu i hrskavi okus. Može se koristiti kao dodatak salatama, pecivima, tjesteninama ili kao ukusna posipka preko jela. Također je popularan u azijskim jelima poput susama, sushi ili wok jela.
Osim što dodaje ukus i hrskavost jelima, prženi sezam ima i brojne dobrobiti za organizam. Bogat je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima poput kalcija, željeza i magnezija. Također sadrži fitokemikalije koje imaju antioksidativna svojstva.
Ukratko, prženje sezama je jednostavan način da unesete novu dimenziju okusa u svoje omiljene recepte. Isprobajte dodati prženi sezam u svoju kuhinju i uživajte u njegovom jedinstvenom okusu i zdravstvenim prednostima.