Proteinski kolačići hranjiv su desert koji je postao veoma popularan među fitness entuzijastima, sportašima i osobama koje žele održavati zdravu prehranu. Ti slatki zalogajčići postali su predmet obožavanja jer pružaju zadovoljstvo okusa i istovremeno isporučuju važan nutrijent - protein.
Glavna karakteristika proteinskih kolačića je visok udio proteina u njihovom sastavu. Proteini su esencijalni za obnovu mišića i potrebni su za mnoge biološke funkcije u našem tijelu. Dodavanje proteina u kolačiće može pomoći u podršci mišićnog rasta, oporavku nakon vježbanja i održavanju osjećaja sitosti, što može smanjiti žudnju za nezdravim grickalicama.
Postoji mnogo različitih recepata za proteinske kolačiće, a sastojci koji se najčešće koriste su: proteini u prahu (sirutka, soja ili grašak), cjelovite žitarice (zobene pahuljice), orašasti plodovi (bademi, lješnjaci ili kikiriki) te prirodni zaslađivači kao što su med, javorov sirup, agavin sirup ili stevija.
Kada se pravilno pripremaju, proteinski kolačići mogu biti ukusni i sočni, a istovremeno s niskim ili uopće bez udjela bijelog šećera i nepotrebnih masnoća. Oni mogu biti izvrsna alternativa tradicionalnim kolačima, posebno za one koji žele izbjeći prekomjerne kalorije i nepoželjne sastojke u svojoj prehrani.
Ipak, važno je imati na umu da se ti kolačići s proteinima, kao i svi deserti, trebaju konzumirati umjereno. Unatoč tome što su zdravija opcija od mnogih komercijalnih slastica, prekomjerno konzumiranje može dovesti do prekomjerne unosa kalorija. Uvijek je važno uravnotežiti prehranu raznolikim i hranjivim namirnicama, uključujući povrće, voće, cjelovite žitarice i druge proteine.
Donosimo recept kako za muffine od bobičastog voća i kivnoje.
Muffini od bobičastog voća i kvinoje sastojci:
- 3/4 šalice brašna
- 1/4 šalice bademovog brašna
- žličica sirove kvinoje
- prašak za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 jaja
- šalica punomasnog jogurta
- 1/4 šalice punomasnog mlijeka
- šalica bobičastog voća
Muffini od bobičastog voća i kvinoje priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Pripremite kalup za muffine.
Pomiješajte brašno, kvinoju, prašak za pecivo, cimet, đumbir, sodu bikarbonu i sol. Zasebno pomiješajte jaja, jogurt, mlijeko i med. Napravite smjesu i dodajte u tu smjesu sve suhe sastojke.
Na kraju sa žlicom umiješajte bobičasto voće i s dobivenom smjesom punite košarice za muffine. Ove proteinske muffine pecite oko 20 minuta. Pečene muffine ohladite i poslužite.