Domaći tvrdi sir najbolji je sir. Kako napraviti domaći tvrdi sir? Priprema domaćeg tvrdog sira nešto je zahtjevnija, ali rezultat je odličan domaći sir.
Za početak zagrijte mlijeko na 32 stupnja Celzijusa. Umiješajte mlijeko i držite na 32 Celzijusa oko 45 minuta. Unutra umiješajte kalcijev klorid, a zatim dodajte sirilo, dobro miješajući cijelo vrijeme.
Održavajte na 30 Celzijusa 45 minuta i ne miješajte. Kada se skuta pokvari, narežite je na kocke od oko centimetra. Kuhajte skutu miješajući svakih pet minuta sljedećih pola sata, polako podižući temperaturu na 40 stupnjeva.
Sljedeći korak kod izrade domaćeg tvrdog sira je da cjedilo obložite gazom i u nju ulijete skutu. Pritom sačuvajte sirutku. Objesite skutu u gazu i ostavite da se ocijedi oko sat vremena. Nakon sat vremena stavite skutu u zdjelu. Izlomite skutu na male komadiće i umiješajte sol.
Skutu spakirajte u kalup za sir obložen gazom. Izvadite sir, ponovno ga zamotajte i okrenite i prešajte barem 12 sati, kako biste dobili domaći tvrdi sir.