Jedan od učinkovitih načina pranja voća i povrća od pesticida je namakanje u slanoj vodi. Smatra se da se namakanjem voća i povrća u 10-postotnoj otopini slane vode tijekom 20 minuta rješava većina ostataka četiri najčešća pesticida. Isto tako ocat je još jedan način uklanjanja ostataka iz voća i povrća.
Napravi se otopina od 4 dijela vode na 1 dio octa u trajanju od oko 20 minuta trebala poslužiti.
Pranje voća i povrća od pesticida moguće je i nerazrijeđenim octom. Naime, ocat može ukloniti mnoge vrste bakterija koje se mogu naći i na hrani.
Postoji još jedan način pranja voća i povrća od pesticida i to sodom bikarbonom i vodom.
Jedna žlica sode bikarbone pomiješana s 2 litre vode može se koristiti za pranje voća i povrća od pesticida. Namočite voće i povrće 12-15 minuta u otopini, a zatim isperite vodom.
I na kraju najjednostavnija metoda za pranje voća i povrća od pesticida je pranje hladnom vodom. Ispiranje proizvoda pod hladnom vodom može smanjiti ostatke pesticida za 75 posto.