Iako priprema lisnatog tijesta dugo traje, zadovoljstvo koje ćete osjećati prilikom prvog zalogaja svakako će se isplatiti.
Sastojci za pogačice od lisnatog tijesta:
- 2 šalice brašna
- 1/3 šalice granuliranog šećera
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice neslanog maslaca
- 1/3 šalice grčkog jogurta
- 1/3 šalice čvrstog vrhnja za šlag
- 1 veće jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Pogačice od lisnatog tijesta priprema:
Prije pripreme pogačica od lisnatog tijesta, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U zdjeli za miješanje pjenasto pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Smrznuti maslac naribajte i dodajte u suhu smjesu. Koristite vilicu ili mikser za tijesto za rezanje maslaca. U posebnoj zdjeli potom pjenjačom pomiješajte jogurt, vrhnje, jaje i vaniliju dok se dobro ne sjedine.
Dodajte u suhu smjesu zajedno i gumenom lopaticom umiješajte sastojke dok se ne počnu skupljati u velike grudice. Lagano umijesite smjesu rukom samo nekoliko puta dok se ne sjedini u kuglu. .
Pospite čistu površinu s malo brašna i stavite tijesto na vrh. Nježno tapkajte i oblikujte u krug. Izrežite na 8 kriški i premjestite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok pogačice ne porumene, oko 16 do 18 minuta. Pripremljene pogačice od lisnatog tijesta ohladite na rešetki.