kako izbjeći trovanje / Ostalo vam je brdo hrane nakon Nove godine? Saznajte koliko dugo je smijete čuvati u frižideru

Image
Foto: Shutterstock

Često se nakon blagdana borimo s ostacima hrane, a važno je zapitati se koliko dugo se ti ostaci mogu držati u frižideru

2.1.2024.
20:13
Shutterstock
VOYO logo

U danima nakon Nove godine, puno je ostataka hrane, a često je pitanje koliko dugo se ti ostaci mogu držati u frižideru. Agencije za sigurnost hrane kažu da se kuhana riba i meso mogu držati u hladnjaku do četiri dana, dok kod mliječnih proizvoda sve ovisi o sastojcima.

Recimo, sir ima dulji rok trajanja nego mliječni namazi, prenosi DailyMail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOBRO PRIPAZITE! /

Ako ste mislili da meso u zamrzivaču nema rok trajanja, pogriješili ste! Tri vrste mesa mogu se čuvati samo mjesec dana

Image
DOBRO PRIPAZITE! /

Ako ste mislili da meso u zamrzivaču nema rok trajanja, pogriješili ste! Tri vrste mesa mogu se čuvati samo mjesec dana

"Duljina čuvanja ostataka u hladnjaku ovisi o više stvari, uključujući temperaturu hladnjaka i svježinu hrane prije Nove godine. Sigurno je čuvati hranu nekoliko dana, ali treba paziti na miris i izgled prije korištenja", kaže liječnik iz Londona dr. Babak Ashrafi.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Temperatura hladnjaka trebala bi biti oko pet stupnjeva, a ako se meso čuva na nešto toplijoj temperaturi ili stoji predugo, može doći do trovanja hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Ashrafi objašnjava da meso na sobnoj temperaturi ili ako je ono slabo ohlađeno, može uzrokovati rast bakterija i bolesti, a bakterije kao što su salmonela i E. coli uzrokuju proljev i jake bolove.

Za praznike se često pripremaju sarma, pečenje, francuska salata, pite i juhe. Od tih jela, sarma je najotpornija, ali i ona ima rok trajanja, a najsigurnije ju je čuvati u hladnjaku i pojesti u roku od četiri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tomislav Miletic/ PIXSELL
Image
Foto: Tomislav Miletic/ PIXSELL

Ako hrana loše miriše ili izgleda loše, bolje je baciti je. To je sigurnije nego riskirati trovanje hranom.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Je li u riječkom slučaju s trovanjem riječ o sabotaži? Capak: 'Sve je moguće, bilo je takvih situacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo