U danima nakon Nove godine, puno je ostataka hrane, a često je pitanje koliko dugo se ti ostaci mogu držati u frižideru. Agencije za sigurnost hrane kažu da se kuhana riba i meso mogu držati u hladnjaku do četiri dana, dok kod mliječnih proizvoda sve ovisi o sastojcima.
Recimo, sir ima dulji rok trajanja nego mliječni namazi, prenosi DailyMail.
"Duljina čuvanja ostataka u hladnjaku ovisi o više stvari, uključujući temperaturu hladnjaka i svježinu hrane prije Nove godine. Sigurno je čuvati hranu nekoliko dana, ali treba paziti na miris i izgled prije korištenja", kaže liječnik iz Londona dr. Babak Ashrafi.
Temperatura hladnjaka trebala bi biti oko pet stupnjeva, a ako se meso čuva na nešto toplijoj temperaturi ili stoji predugo, može doći do trovanja hranom.
Dr. Ashrafi objašnjava da meso na sobnoj temperaturi ili ako je ono slabo ohlađeno, može uzrokovati rast bakterija i bolesti, a bakterije kao što su salmonela i E. coli uzrokuju proljev i jake bolove.
Za praznike se često pripremaju sarma, pečenje, francuska salata, pite i juhe. Od tih jela, sarma je najotpornija, ali i ona ima rok trajanja, a najsigurnije ju je čuvati u hladnjaku i pojesti u roku od četiri dana.
Ako hrana loše miriše ili izgleda loše, bolje je baciti je. To je sigurnije nego riskirati trovanje hranom.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Je li u riječkom slučaju s trovanjem riječ o sabotaži? Capak: 'Sve je moguće, bilo je takvih situacija