Mahune su uobičajena namirnica u mnogim kuhinjama. Popularne su zbog više različitih dobrobiti. Bogate su vlaknima i proteinima, s niskim udjelom masti, bez kolesterola i pune su vitamina i minerala. Osim toga, zato što su svestrani sastojak koji se koristi u nebrojenim omiljenim receptima, ali opet se pitate mogu li se mahune jesti sirove.
Većina graha i mnogih drugih mahunarki nije sigurno jesti sirove, ako niste sigurni, puno je sigurniji izbor samo ih skuhati.
Kada je u pitanju konzumacija mahuna, jedna od glavnih stvari na koje treba paziti je prisutnost glikoproteina koji se nazivaju lektini. Glikoproteini su vrlo česti u mnogim biljkama koje redovito jedemo. Postoje neki lektini koji su štetni jer se vežu u probavnom traktu i zgrušavaju krv što dovodi do niza probavnih problema kao što su mučnina, grčevi, povraćanje i proljev, među ostalima. Najotrovniji od svih lektina nalaze se u mahunarkama poput leće ili slanutka, ali svakako treba izbjegavati i mahune. Svakako ih skuhajte prije konzumacije kako biste bili sigurni da ih možete jesti. Sada znate mogu li se mahune jesti sirove.