Recept i priprema /

Kako se radi nadjev za makovnjaču? Imamo 3 savršeno sočna recepta

Image

Makovnjača, tradicionalna hrvatska slastica, je rolada s nadjevom od maka. Za nadjev za makovnjaču potrebno je tek nekoliko sastojaka i jednostavan je za pripremu.

23.7.2022.
14:07
VOYO logo

Makovnjača je jedan od najomiljenijih tradicionalnih kolača koji posebno mjesto zauzima na blagdanskim stolovima. Tajna savršene makovnjače leži u sočnom nadjevu koji ne smije biti ni presuh ni prevlažan. Donosimo vam tri provjerena načina pripreme nadjeva koji će vašu makovnjaču učiniti neodoljivom.

Image
KLASIK /

Peče se naveliko. Imamo recept za domaću makovnjaču kao da ju je baka radila

Image
KLASIK /

Peče se naveliko. Imamo recept za domaću makovnjaču kao da ju je baka radila

Klasični nadjev s medom i rumom

Ovo je bogata verzija nadjeva koja kombinira tradicionalne sastojke s dodatkom meda i ruma za poseban okus:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g mljevenog maka
  • 200 ml kipućeg mlijeka
  • 150 g šećera
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice ulja
  • korica jednog limuna
  • prstohvat cimeta
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • grožđice namočene u rumu (opcionalno)

Priprema je jednostavna: mak prelijte kipućim mlijekom u metalnoj posudi i dobro promiješajte. Na laganoj vatri dodajte ostale sastojke osim ruma i grožđica. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje, a zatim maknite s vatre i umiješajte rum i grožđice.

Jednostavan tradicionalni nadjev

Ovo je osnovni recept koji nikad ne razočara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 400 g mljevenog maka
  • 350 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 1 žlica maslaca
  • 1 vanilin šećer

Postupak pripreme: pomiješajte mak i šećer, postupno dodajući vruće mlijeko dok ne dobijete gustu, maznu smjesu. Na kraju umiješajte maslac i vanilin šećer. Smjesa mora imati konzistenciju guste kreme.

Nadjev s grizom

Dodatak griza čini nadjev posebno stabilnim:

  • 200 g mljevenog maka
  • 80 g šećera
  • 25 g griza
  • 200 ml kipućeg mlijeka
  • prstohvat cimeta (po želji)

Pomiješajte sve suhe sastojke, prelijte kipućim mlijekom i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 15-20 minuta kako bi griz nabubrio.

Važni savjeti za pripremu nadjeva za makovnjaču

Bez obzira koji recept odaberete, nekoliko je ključnih pravila za savršen nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Mlijeko uvijek dodajte postupno kako biste kontrolirali gustoću
  • Nadjev mora biti potpuno ohlađen prije nanošenja na tijesto
  • Ako koristite grožđice, posipajte ih direktno na razmazani nadjev
  • Konzistencija mora biti poput guste kreme - ni prerijetka ni presuha
  • Nadjev uvijek nanosite dok je još topao jer se hlađenjem zgusne
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo