Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Recept i priprema /

Kako se radi nadjev za makovnjaču? Imamo 3 savršeno sočna recepta

Makovnjača, tradicionalna hrvatska slastica, je rolada s nadjevom od maka. Za nadjev za makovnjaču potrebno je tek nekoliko sastojaka i jednostavan je za pripremu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Makovnjača je jedan od najomiljenijih tradicionalnih kolača koji posebno mjesto zauzima na blagdanskim stolovima. Tajna savršene makovnjače leži u sočnom nadjevu koji ne smije biti ni presuh ni prevlažan. Donosimo vam tri provjerena načina pripreme nadjeva koji će vašu makovnjaču učiniti neodoljivom.

Klasični nadjev s medom i rumom

Ovo je bogata verzija nadjeva koja kombinira tradicionalne sastojke s dodatkom meda i ruma za poseban okus:

500 g mljevenog maka

200 ml kipućeg mlijeka

150 g šećera

2 žlice meda

2 žlice ulja

korica jednog limuna

prstohvat cimeta

1 žlica ruma (po želji)

grožđice namočene u rumu (opcionalno)

Priprema je jednostavna: mak prelijte kipućim mlijekom u metalnoj posudi i dobro promiješajte. Na laganoj vatri dodajte ostale sastojke osim ruma i grožđica. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje, a zatim maknite s vatre i umiješajte rum i grožđice.

Jednostavan tradicionalni nadjev

Ovo je osnovni recept koji nikad ne razočara:

400 g mljevenog maka

350 ml mlijeka

200 g šećera

1 žlica maslaca

1 vanilin šećer

Postupak pripreme: pomiješajte mak i šećer, postupno dodajući vruće mlijeko dok ne dobijete gustu, maznu smjesu. Na kraju umiješajte maslac i vanilin šećer. Smjesa mora imati konzistenciju guste kreme.

Nadjev s grizom

Dodatak griza čini nadjev posebno stabilnim:

200 g mljevenog maka

80 g šećera

25 g griza

200 ml kipućeg mlijeka

prstohvat cimeta (po želji)

Pomiješajte sve suhe sastojke, prelijte kipućim mlijekom i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 15-20 minuta kako bi griz nabubrio.

Važni savjeti za pripremu nadjeva za makovnjaču

Bez obzira koji recept odaberete, nekoliko je ključnih pravila za savršen nadjev:

Mlijeko uvijek dodajte postupno kako biste kontrolirali gustoću

Nadjev mora biti potpuno ohlađen prije nanošenja na tijesto

Ako koristite grožđice, posipajte ih direktno na razmazani nadjev

Konzistencija mora biti poput guste kreme - ni prerijetka ni presuha

Nadjev uvijek nanosite dok je još topao jer se hlađenjem zgusne

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike