Kako se radi nadjev za makovnjaču? Imamo 3 savršeno sočna recepta
Makovnjača je jedan od najomiljenijih tradicionalnih kolača koji posebno mjesto zauzima na blagdanskim stolovima. Tajna savršene makovnjače leži u sočnom nadjevu koji ne smije biti ni presuh ni prevlažan. Donosimo vam tri provjerena načina pripreme nadjeva koji će vašu makovnjaču učiniti neodoljivom.
Klasični nadjev s medom i rumom
Ovo je bogata verzija nadjeva koja kombinira tradicionalne sastojke s dodatkom meda i ruma za poseban okus:
500 g mljevenog maka
200 ml kipućeg mlijeka
150 g šećera
2 žlice meda
2 žlice ulja
korica jednog limuna
prstohvat cimeta
1 žlica ruma (po želji)
grožđice namočene u rumu (opcionalno)
Priprema je jednostavna: mak prelijte kipućim mlijekom u metalnoj posudi i dobro promiješajte. Na laganoj vatri dodajte ostale sastojke osim ruma i grožđica. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje, a zatim maknite s vatre i umiješajte rum i grožđice.
Jednostavan tradicionalni nadjev
Ovo je osnovni recept koji nikad ne razočara:
400 g mljevenog maka
350 ml mlijeka
200 g šećera
1 žlica maslaca
1 vanilin šećer
Postupak pripreme: pomiješajte mak i šećer, postupno dodajući vruće mlijeko dok ne dobijete gustu, maznu smjesu. Na kraju umiješajte maslac i vanilin šećer. Smjesa mora imati konzistenciju guste kreme.
Nadjev s grizom
Dodatak griza čini nadjev posebno stabilnim:
200 g mljevenog maka
80 g šećera
25 g griza
200 ml kipućeg mlijeka
prstohvat cimeta (po želji)
Pomiješajte sve suhe sastojke, prelijte kipućim mlijekom i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 15-20 minuta kako bi griz nabubrio.
Važni savjeti za pripremu nadjeva za makovnjaču
Bez obzira koji recept odaberete, nekoliko je ključnih pravila za savršen nadjev:
Mlijeko uvijek dodajte postupno kako biste kontrolirali gustoću
Nadjev mora biti potpuno ohlađen prije nanošenja na tijesto
Ako koristite grožđice, posipajte ih direktno na razmazani nadjev
Konzistencija mora biti poput guste kreme - ni prerijetka ni presuha
Nadjev uvijek nanosite dok je još topao jer se hlađenjem zgusne
403 Forbidden