Laneno brašno ima brojne dobrobiti za organizam. Od lanenog brašna mogu se pripremati pogačice, kruh, ali i različite druge slastice.
Smatra se da laneno brašno može pomoći onima koji pate od zatvora jer sadrži značajne količine vlakana i pektina.
Kako se može koristiti laneno brašno? Koristite jedan dio lanenog brašna pomiješanog s tri dijela vode ili druge tekućine kako biste zamijenili svako jaje u kolačima, keksima, muffinima ili palačinkama. Na primjer, jedno jaje može se zamijeniti 1 žlicom lanenog brašna pomiješanog s 3 žlice vode.
S druge strane možete zamijeniti ulje, maslac ili margarin lanenim brašnom u receptu za pecivo u omjeru 3 prema 1. Za svaku 1/3 šalice potrebne masnoće umjesto toga upotrijebite 1 šalicu lanenog brašna. Za svaku žlicu masti zamijenite 3 žlice lanenog brašna.
I na kraju još jedan način kako koristiti laneno brašno je da zamijenite do 15% bijelog ili pšeničnog brašna u receptu s lanenim brašnom. Kada upotrijebljavate laneno brašno umjesto 'klasčinog' brašna tada povećajte dozu kvasca za 25 posto.