U eri moderne kuhinje i raznovrsnih tehnika, sve više zaboravljamo na stare tehnike, poput kuhanja u masnoći, koja se zove confit, a čita se konfi. Tehnika je nastala u prošlim vremenima kako bi se namirnice mogle sačuvati što duže - to je bilo doba kada nije bilo hladnjaka i ledenih smočnica
Confit, čije su recepture do savršenstva doveli Francuzi, poznat je diljem Europe. Tehnika je zasnovana na kuhanju mesa, povrća, ribe i drugih namirnica bogatih bjelančevinama u "fluidu“ – masnoći biljnog ili životinjskog podrijetla na niskoj temperaturi.
"Konfitiranje je kulinarska tehnika koja se u većini slučajeva i radi u pećnici“, kazao je Mate te dodao da je vrlo teško regulirati to jelo onda kada ga stavimo na plin. Čak i kada je plin na najmanje, Mate opominje da nema garancije da će temperatura biti onakva kakva treba biti. Postupak pripreme confita je vrlo jednostavan, namirnice se polože sa začinima u otopljenu masnoću, zagriju, te polako kuhaju kroz više sati.
Na što sve treba paziti kada koristimo ovu kulinarsku tehniku, pogledajte sami u priloženom videu!
Potražite još zanimljivih članaka na portalu 321kuhaj
Pročitajte još:
- Silvijana i Marica otišle iz showa: krivci 'žabokrečina' i 'kuhani truleks'
- Žiri pohvalio natjecatelje, ali i naglasio kako još uvijek ima mjesta za napredak
- O ukusima se ne raspravlja: jedno jelo 'posvađalo' nepca Špičeka i Mate
- Sedam zanimljivosti koje smo naučili u pet sezona omiljenog kulinarskog showa
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!