Kvinoja je ono što je poznato kao žitarica jer je to sjeme lisnate biljke pomalo nalik špinatu, ali se kuha i jede poput žitarica kao što su riža, zob ili pšenica. Druge pseudožitarice su chia, heljda i amarant.
Najjednostavniji način kuhanja kvinoje je kuhanje 12-15 minuta u trostrukoj količini vode. Dakle, na svakih 100 g kvinoje dodajte 300 ml vode. Nakon kuhanja kvinoje, pokušajte ju poslužiti umjesto riže uz curry ili složenac. To je jedno od najjednostavnijih načina kuhanja kvinoje.
Lako se i brzo priprema, a suptilan orašasti okus dobro se uklapa u slana jela poput salata ili obvezujući sastojak za vege hamburgere, ali i u slatkim receptima poput kaše.
Za najbolje rezultate uvijek preporučujemo ispiranje kvinoje u hladnoj vodi. Stavite potrebnu količinu u sito i pustite pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Time se ispere dio viška škroba i spriječi njegovo lijepljenje nakon kuhanja kvinoje.
Ako želite dodati dodatni okus, zašto ne biste skuhali kvinoju u pilećem ili povrtnom temeljcu (koristite istu količinu kao vodu) ili za kašu možete zamijeniti nešto vode za ekvivalentnu količinu bademovog ili zobenog mlijeka. Sada znate sve potrebno za kuhanje kvinoje.