Recepti za pripremu kruha su brojni, a najčešće se razlikuju od koje vrste brašna su napravljeni. U pojednim receptima možete kombinirati i više vrsta brašna. Donosimo sjajan recept za pripremu kruha od više vrsta brašna na tradicionalan način.
Sastojci potrebni za kruh od više vrsta brašna:
- 300 g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g raževog brašna
- 2 žličice soli
- 7 g vrećica kvasca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 300 ml vode
Kako se priprema kruh od više vrsta brašna?
Pomiješajte sve tri vrste brašna, 2 žličice soli i 7 g vrećice kvasca u velikoj zdjeli. Napravite udubljenje u sredini, zatim dodajte 3 žlice maslinovog ulja i 300 ml vode i dobro promiješajte. Ako vam se tijesto čini malo kruto, dodajte još 1-2 žlice vode i dobro promiješajte.
Prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite tijesto za kruh od više vrsta brašna oko 10 minuta. Nakon što je tijesto glatko, stavite ga u lagano nauljenu zdjelu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči ili stavite u hladnjak preko noći.
Pleh obložiti papirom za pečenje. Udarite tijesto (izdubite zrak), a zatim lagano oblikujte tijesto za kruh od više vrsta brašna u kuglu. Stavite ga na papir za pečenje da se diže još sat vremena dok se ne udvostruči. Zagrijte pećnicu na 220°C.
Kruh od više vrsta brašna pospite s malo brašna i oštrim nožem zarežite križ dug oko 6 cm na vrhu. Pecite 25-30 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju i dok štruca ne zvuči šuplje kada se udari ispod. Ohladite kruh od više vrsta brašna na rešetki.