Pravilno postavljanje stola u restoranu igra ključnu ulogu u dojmu koji gosti imaju o usluzi i atmosferi restorana. Prvo i osnovno, trebate odabrati pravu veličinu stola za broj gostiju koji će sjediti za stolom. Većina restorana ima stolove za dva, četiri ili šest osoba, no ovisno o veličini restorana, moguće je i spajanje stolova za veće grupe.
Nakon što ste odabrali veličinu stola, potrebno ga je pravilno postaviti. Na sredinu stola treba staviti stolnjak ili traku koja pokriva stol do ruba. Ako koristite stolnjak, provjerite da visina stolnjaka ne ometa noge gostiju i da se ne vuče po podu.
Kad ste postavili stolnjak, vrijeme je da postavite tanjure i pribor za jelo. Tepihasti tanjuri trebaju biti postavljeni u sredinu stolnjaka, dok se pribor za jelo postavlja s lijeve strane tanjura. Redoslijed pribora za jelo treba biti od vanjske prema unutarnjoj strani, a najbliže tanjuru treba biti nož. Desno od tanjura ide žlica, a iznad tanjura postavlja se vilica za salatu.
Čaše se postavljaju s desne strane tanjura, a redoslijed treba biti ovisno o vrsti pića koje će se posluživati. Čaša za vodu treba biti najbliže tanjuru, a ostale čaše se postavljaju desno od čaše za vodu.
Dekorativni predmeti se mogu postaviti u sredinu stola kako bi se dodala atmosfera. Važno je osigurati da ne ometaju goste i da ne stvaraju preveliku buku prilikom postavljanja stvari na stol.
Konačno, osigurajte da stol bude čist i uredan.