Kompoti su, čini se, pomalo zaboravljena voćna poslastica. Mogu poslužiti kao veoma prijatno osvježenje tijekom cijele godine, a upotreba različitog voća omogućava bezbrojne kombinacije okusa. Kada je riječ o pravilnoj ishrani i mjestu kompota u njoj, za njih postoje dvije zamjerke: šećer i visoka temperatura. Ali ipak kompoti se mogu povremeno koristiti, naročito tijekom dugih i hladnih zimskih dana, kao ukusno osvježenje. Stoga donosimo kompot recept za ove zimske dane.
Sastojci za kompot:
- 2-3 jabuke
- 2-3 kruške
- nekoliko jagoda ili nekog zamrznutog sličnog voća
- nekoliko suhih smokvi ili marelica
- saka suhog grožđa
- šalica šećera
- malo vanilin šećera
Priprema kompota:
Jabuke i kruške oguliti i izrezati na ploške i kockice. Staviti u veći lonac. Dodati smokve, marelice, suho grožđe…Nasuti pun lonac hladne vode i dodati nekoliko jagoda ili voća po želji.
Kuhati 20ak minuta na srednjoj/blažoj temperaturi i paziti da se voće ne raskuha. Pri kraju dodati šećer, te kad je skuhano vanilin šećer. Dobro ohladiti.
Posluživanje kompota:
Možete koristiti bilo koje voće, a i količine su po želji. Mogu i višnje, kupine, maline…ma sve moguće. Na kraju se može umiješati i razmućen puding bilo koje vrste da bude gušće, to daje posebnu čar.