Amaranth je drevna žitarica koja je slična kvinoji. Male sjemenke svijetlosmeđe boje kuhaju se slično riži i zobi i jedu kao kaša. Amaranth se također melje u brašno i koristi u pečenju, posebno u receptima koji ne sadrže gluten. Amaranth se prodaje i kao sjemenke i kao brašno i često se nalazi u odjeljku zdrave hrane u supermarketu. Amaranth sadrži sve aminokiseline, uključujući lizin, koji nedostaje većini žitarica.
Izvrstan je izvor dijetalnih vlakana i željeza. Od amarantha se može napraviti i palenta. Amaranth je savršen odabir za doručak, ručak, večeru i svaki međuobrok. Kako i koliko se kuha amaranth?
Za pripremu amarantha zakuhajte 1 ½ šalice vode i ¼ žličice soli u srednjem loncu.
Dodajte amaranth, smanjite vatru i pirjajte, poklopite dok se tekućina ne upije, što će biti oko 20 minuta. Za žitarice, jednostavno zakuhajte 2 ½ šalice vode i ½ žličice soli u srednjem loncu.
Dodajte amaranth, smanjite vatru i pirjajte, poklopite 25 minuta.