Kolači za Uskrs osnovni su dio uskršnjeg stola. To je vrijeme kada se priprema i po nekoliko vrsta kolača stoga uvijek dobro dođu ideje i recepti. Donosimo recept za pripremu kolača za Uskrs i to kuglofa od ribizla i ruma.
Kuglof od ribizla i ruma sastojci:
- šalica suhih ribiza
- 3 žlice ruma
- šalica likera od jaja
- 3 ½ šalice brašna
- 2 ½ žličice instant kvasca
- ½ šalice bijelog šećera
- šalica maslaca
- 3 jaja
- ½ žličice soli
- ½ žličice mljevenog cimeta
- ¼ šalice narezanih badema, za ukras
- 2 žlice šećera, za posipanje
Kuglof priprema:
Ribizle namočite u rumu preko noći.
Zagrijete liker od jaja do vrenja. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite smjesu neka se ohladi, smjesa mora biti topla. Dodajte kvasac i miješajte dok sve dobro ne izmiješate.
Ostavite smjesu prekrivenu prozirnom folijom oko pola sata.
Nakon toga u drugoj posudi miksajte šećer i maslac. Dodajte jaje po jaje i umiješajte sol i cimet. Ulijte smejsu od jaja u tijesto i dalje miješajte dok ne postane glatko. Postupno dodajte 2 šalice brašna i miješajte oko 3 minute.
Tijesto mora biti jako ljepljivo. Na kraju dodajte ribizle i stavite 20 minuta neka odstoji.
Namastite kalup za kuglof, pospijte dno s listićima badema. Dodajte smjesu u kalup, pokrijte plastično folijom i ostavite oko 2 sata.
Nakon toga pecite kuglof u pećnici na 190 stupnjeva Celzijusa oko pola sata.
Neka se kuglof dobor ohladi, a prije posluživanja ga pospijte sa šećeom u prahu.