Karamelizirani luk je ukusan prilog koja se često koristi u hamburgerima, sendvičima i drugim jelima. Karameliziranje luka je proces kuhanja luka dok ne postane sladak i mekan, a ostane hrskav. Ovaj proces traje oko 30-40 minuta i zahtijeva malo strpljenja. No, kako pripremiti karamelizirani luk za burger?
Za pripremu karameliziranog luka za burger, prvo je potrebno očistiti i nasjeckati luk. U tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri, dodajte luk i malo soli te kuhajte dok luk ne postane mekan i proziran, oko 10-15 minuta. Smanjite vatru na nisku i nastavite kuhati luk dok ne postane zlatno smeđe, oko 30 minuta. Važno je povremeno miješati luk kako bi se spriječilo da se zalijepi za tavu.
Kada je luk karameliziran, dodajte malo balzamičnog octa, šećera i maslaca, te kuhajte još 5-10 minuta dok se svi sastojci ne sjedine. Karamelizirani luk može se koristiti odmah ili se može čuvati u hladnjaku do tri dana. Karamelizirani luk za burger već je gotov te on dodaje bogatu i slatku aromu burgerima.