Karamelizirane dunje su prava jesenska poslastica. Pripremite naš recept za karamelizirane dunje.
Sastojci za karamelizirane dunje:
- 600 ml vode
- 200 g šećera
- korica 1 mandarine ili 3 široke trake narančine korice
- 1 štapić cimeta
- pola žličice sjemenki kardamoma
- 3 klinčića
- 4 do 6 velikih dunja
- 30 ml rizlinga kasne berbe, muškata ili drugog desertnog vina
Kako se pripremaju karamelizirane dunje?
Zagrijte pećnicu na 175°C. Pomiješajte vodu , šećer, koricu, cimet i začine u loncu i zakuhajte. Miješajte da se šećer otopi, pa pirjajte na laganoj vatri dok pripremate dunje. Ogulite dunje, narežite ih na kriške i uklonite im središte. Stavite ih u plitku posudu, poput posude za pečenje. Voće zajedno sa začinima prelijte s dvije trećine sirupa.
Pecite, nepokriveno, oko 2 sata, okrećući voće svakih 30 minuta prvih sat i pol, a zatim češće tijekom zadnjih 30 minuta, jer će se sirup do tada već dobro reducirati. Želite da se karamelizira i zgusne, ali ne zagori. Kad je gotova, dunja bi trebala biti gotovo prozirna i blago rumena. Izvadite iz pećnice i odmah dodajte desertno vino. U ovom trenutku možete poslužiti karamelizirane dunje bilo tople ili na sobnoj temperaturi.