Kuharica / Kako se pripremaju karamelizirane dunje?

Image
Foto: Pixabay

Jeste li ikada probali karamelizirane dunje? Ukoliko do sada niste probali karamelizirane dunje, onda je vrijeme za to.

7.10.2022.
12:14
Pixabay
VOYO logo

Karamelizirane dunje su prava jesenska poslastica. Pripremite naš recept za karamelizirane dunje.

Sastojci za karamelizirane dunje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 600 ml vode
  • 200 g šećera
  • korica 1 mandarine ili 3 široke trake narančine korice
  • 1 štapić cimeta
  • pola žličice sjemenki kardamoma
  • 3 klinčića
  • 4 do 6 velikih dunja
  • 30 ml rizlinga kasne berbe, muškata ili drugog desertnog vina

Kako se pripremaju karamelizirane dunje?

Zagrijte pećnicu na 175°C. Pomiješajte vodu , šećer, koricu, cimet i začine u loncu i zakuhajte. Miješajte da se šećer otopi, pa pirjajte na laganoj vatri dok pripremate dunje. Ogulite dunje, narežite ih na kriške i uklonite im središte. Stavite ih u plitku posudu, poput posude za pečenje. Voće zajedno sa začinima prelijte s dvije trećine sirupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite, nepokriveno, oko 2 sata, okrećući voće svakih 30 minuta prvih sat i pol, a zatim češće tijekom zadnjih 30 minuta, jer će se sirup do tada već dobro reducirati. Želite da se karamelizira i zgusne, ali ne zagori. Kad je gotova, dunja bi trebala biti gotovo prozirna i blago rumena. Izvadite iz pećnice i odmah dodajte desertno vino. U ovom trenutku možete poslužiti karamelizirane dunje bilo tople ili na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo