Piletina je hrana koja je vrlo hranjiva i dobar je izvor proteina. Kako skuhati piletinu? Dodavanjem piletine u vašu prehranu može vam pomoći pri mršavljenju, rastu mišića i zdravlju kostiju. Vrlo je popularna među sportašima zbog proteina koji se nalaze u njoj.
Kako skuhati piletinu korak po korak:
1) Odmrznite piletinu ako to do sada niste napravili.
2) Pristavite vodu na plin/struju, ovisno što imate kod kuće. Pričekajte sve dok voda ne proključa odnosno krene vriti.
3) Piletinu možete začiniti direktno prije kuhanja, ili možete začine ubaciti u vodu, s oba načina će te dobiti sličan rezultat.
a. Ako začinjavate prije, piletinu će te morati marinirati. Piletina koja se marinira dobiva okus svih začina i održava je vlažnom dok je kuhate. Za mariniranje piletine morat ćete napraviti marinadu od ulja, octa ili nekog drugog kiselog sastojka i puno začina; zatim piletinu ubacite u marinadu i neka odstoji barem 4 sata prije pripreme odnosno (neka se ohladi, to je vrlo važno) prije samog kuhanja.
b. Ako začinjavate tokom kuhanja, dobro začinite tekućinu solju i paprom - to je vrlo važno. Kuhanje piletine se uistinu ne razlikuje od kuhanja tjestenine. Ako imate mrkvu, luk ili svježe začinsko bilje, možete ih dodati i u lonac. Sav vaš okus proizaći će iz onoga što ste stavili u lonac pa će piletina na kraju biti ukusnija.
4) Kada voda proključa, vatru smanjite da ne bude prejaka, te ubacite piletinu u lonac u kojemu se nalazi voda.
a. Savjet 1 - Ako primijetite pjenu koja se diže na površinu vode, slobodno ju možete odvojiti žlicom/kuhačom u neku drugu posudu.
b. Savjet 2 – Dok se piletina kuha u vodi, to vrijeme možete iskoristiti za pripremu začina i drugih sastojaka potrebnih za pripremu željenog jela.
5) Ostavite piletinu da se kuha otprilike 30 minuta, to će biti dovoljno da se piletina u potpunosti skuha.
6) Nakon 30 minuta isprobajte dali je piletina kuhana, ako ste zadovoljni , isključite plin te piletinu izvadite van iz vode na tanjur.
a. Savjet – Pričekajte da se piletina malo ohladi prije ikakvog rezanja i serviranja mesa.
7) Piletinu izrežite i servirajte po želji.
a. Savjet- Za prilog uz piletinu preporučamo umak od rajčice, pire krumpir i salatu po osobnom izboru.
8) Dobar tek :)
Sastojci za kuhanu piletinu za jednostavnu marinadu:
• 2 žlice soli
• Žlica šećera (može biti bijeli ili smeđi)
• Pola žlice slatke paprike u prahu
• Prstohvat papra
• Ulje ili ocat
Priprema marinade za kuhanu piletinu:
1) U posudu ulijte ulja ili octa onoliko koliko mislite da bi bilo dovoljno za vašu piletinu.
2) Ubacite 2 žlice soli
3) Ubacite žlicu šećera
4) Ubacite pola žlice slatke paprike u prahu
5) Prstohvat papra, te popaprite cijelu smjesu te ju dobro izmješajte.
6) Premažite piletinu sa marinadom, te ju ostavite da tako odstoji minimalno 4 sata preko noći, što duže to bolje.