Zaprška brašno i voda najčešća je zaprška koja se priprema. Uz pomoć zaprške umaci ili variva dobivaju željenu gustoću. Kako se radi zaprška voda i brašno? Zaprška se radi pred sam kraj kuhanja jela.
Kod pripreme zaprške brašno i voda važno je koristiti pravilan omjer brašna i vode. Znači na žlicu brašna dodajte žlicu vode.
U posudi pomiješajte brašno i vodu i napravite glatku smjesu. Dobro promiješajte kako ne bi ostale grudice. Pred kraj kuhanja zapršku od brašna i vode dodajte u varivo ili umak. Ostavite da se sve zajedno kuha još nekoliko minuta dok se jelo ne zgusne.
Još jedan 'klasičan' recept za zapršku je kombinacija ulja i brašna. Stavite u posudu malo ulja i dodajte brašno. Količinu brašna odredite sami, ovisno o tome kako gustu zapršku želite pripremiti.
Neka se brašno kratko dinsta na ulju, dok ne dobije zlatno-žutu boju. Potrebno je povremeno miješati kako zaprška ne bi izgorjela.
Na kraju dodajte zapršku u jelo, kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete željenu gustoću jela.