Sočna, glatka krema od karamele prelivena na hrskavu koru čini ovu karamel pitu neodoljivom. Ako volite raditi domaće pite i kolače, tada znate koliko su ukusniji kada se naprave s domaćom korom, a ova kora za karamel pitu će vas oduševiti.
Sastojci za koru za karamel pitu su:
- 22 dkg glatkog brašna
- pola žličice soli
- 12 dkg maslaca
- 50 ml hladne vode
- 1 bjelanjak
Kada pripremate koru za karamel pitu najprije utrljajte maslac u brašno. U veliku zdjelu za miješanje dodajte brašno i sol i brzo promiješajte. Dodajte kockice maslaca i miješajte. Prstima utrljajte maslac u brašno dok maslac ne bude veličine graška. Dodajte malo po malo vode i vršcima prstiju nježno miješajte smjesu dok se tijesto ne počne držati kada se pritisne. Lagano stisnite tijesto u zdjeli i oblikujte ga u disk. Dobro zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno 1 sat.
Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate kore za karamel pitu je razvaljati tijesto. Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi 10 do 15 minuta. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug promjera približno 30 cm. Prebacite tijesto u kalup za pečenje. Utisnite tijesto u kalup, pazeći da se ne rastegne. Odrežite rubove 1,5 cm šire od posude i podvucite višak. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite koru za karamel pitu 20 minuta. Maknite papir za pečenje. Umutite bjelanjak pa kistom premažite koru. Ponovno pecite još 15-20 minuta dok tijesto ne dobije bogatu zlatnosmeđu boju. Ova kora za karamel pitu već je gotova. Ostavite koru sa strane da se ohladi te nastavite sa pripremom svog recepta za karamel pitu.