Kuharica /

Kako se priprema rolada sa kuhanom kremom?

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti sočan desert ali nemate ideja? Rolada sa kuhanom kremom neće vas razočarati. Saznajte kako se priprema jednostavna rolada sa kuhanom kremom.

6.8.2023.
10:24
Pixabay
VOYO logo

Rolada je omiljeni desert koji oduševljava sve koji ga kušaju svojim bogatim okusom i mekanom teksturom. Ova poslastica dolazi u raznim varijantama, ali osnova je uvijek ista. Sloj mekanog biskvita koji se savija s ukusnim nadjevom, čineći svaki komad pravim užitkom. Sastojci za roladu sa kuhanom kremom su:

Sastojci za biskvit:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Kada pripremate roladu sa kuhanom kremom najprije odvojite bjelanjke od žumanjaka. U zdjeli, pjenjačom, izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti i svijetli. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije u smjesu žumanjaka i šećera, te lagano promiješajte. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo te ih postepeno dodajte u smjesu žumanjaka i mlijeka, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj posudi, izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Pažljivo ih umiješajte u prethodnu smjesu, lagano miješajući odozdo prema gore. Uzmite pleh za pečenje, obložite ga papirom za pečenje i ulijte smjesu biskvita. Poravnajte površinu. Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12-15 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno smeđi i elastičan na dodir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se biskvit za roladu peče, pripremite kremu. U loncu zagrijte mlijeko do vrenja. U zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer i gustin. Dodajte malo vrućeg mlijeka u smjesu žumanjaka i dobro promiješajte kako biste izbjegli grudice. Zatim prelijte smjesu žumanjaka u lonac s vrućim mlijekom i miješajte dok se krema ne zgusne. Maknite kremu s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, te ju ostavite da se ohladi. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i prekrijte krpom kako bi omekšao. Kada se biskvit ohladi, premažite ga ohlađenom kuhanom kremom.
Pažljivo savijte biskvit s kremom u roladu. Omotajte roladu papirom za pečenje i ostavite ga u hladnjaku najmanje 2 sata kako bi se krema stisnula. Prije posluživanja, pospite roladu šećerom u prahu ili ukrasite po želji. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo