Pileći paprikaš je ukusan obrok s piletinom, krumpirom i slatkim krumpirom, lukom i mrkvom. Sve se kuha u bogatoj začinjenoj pilećoj juhi dok ne omekša. Pogledajte kako se pravi paprikaš od piletine.
Sastojci za pileći paprikaš:
- 8 pilećih bataka, narezanih na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 mrkve narezane na kockice
- 1 mali luk
- 2 stabljike celera narezane na kockice
- 5 žlica brašna
- pola žličice ružmarina
- pola žličice majčine dušice
- pola žličice kadulje
- sol i papar po ukusu
- 200 g krumpira oguljenog i narezanog na kockice
- 200 g slatkog krumpira oguljenog i narezanog na kockice
- pola crvene paprike sitno nasjeckane
- 50 ml bijelog vina
- 800 ml pileće juhe ili temeljca
- 100 g zelenog graha ili graška
- 100 ml vrhnja
Kako se pravi paprikaš od piletine?
Za početak pripreme paprikaša u velikom loncu ili pećnici zapecite piletinu u 1 žlici maslinovog ulja. Izvadite iz lonca i ostavite sa strane.
Na preostalom maslinovom ulju kuhajte luk, mrkvu i celer oko 3 minute ili dok luk malo ne omekša. Umiješajte 3 žlice brašna, začine te sol i papar po ukusu. Kuhajte na srednjoj vatri oko 2 minute.
Dodajte krumpir, batat, crvenu papriku, bijelo vino, zapečenu piletinu i juhu. Zakuhajte, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 30 minuta.
Skinite poklopac i umiješajte zelene mahune i vrhnje. Po želji zgusnite (ispod) i pirjajte još 10 minuta bez poklopca.
Za zgušnjavanje u posudi pomiješajte preostale 2 žlice brašna i 1 šalicu vode ili juhe. Dobro protresite (pazite da nema grudica) i dodajte malo po malo u kipući paprikaš kako biste postigli željenu gustoću.
Sada kada znate kako se pravi pileći paprikaš, možete ga sami pripremiti već danas.