Jeste li znali da je tuna nutritivno bogata namjernica. Što to znači? Izvor je proteina, minerala i vitamina B kompleksa, a također je poznata po izvoru esencijalnih omega-3 masnih kiselina. U nastavku saznajte kako pripremiti svježu tunu!
Sastojci za pripremu svježe tune:
- 500 g tune
- 2 režnja češnjaka
- 2 glavice crvenog luka
- 150 g rajčice
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 3 žlice kapra
- 2 žlice prošeka
- 2 žlice peršina (suhog)
- ½ dcl maslinovog ulja
- malo ljute paprike
- žlica brašna
Kako pripremiti svježu tunu:
Prvo što trebate napraviti je ispeći tunu na maslinovom ulju te ju odvojiti i staviti sa strane. Zatim, na istom tom ulju dodajte narezani luk, češnjak i ljutu papriku.
Sve to pospite brašnom i miješajte dok se ne dobije zlatna boja. Kada ste dobili zlatnu boju prelite octom i prošekom te pričekajte da se alkohol ispari. Nakon toga dodajte isjeckane rajčice te kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Idući korak je da ubacite filete tune koje ste na samom početku ispekli i posipajte kaparama te začinite sa soli i paprom.
Poklopiti i ostavite da se kuha 10 minuta sve dok se umak ne ujedini. Uz to kao prilog možete poslužiti palentu ili kuhani krumpir te sve zajedno posipajte svježim peršinom.