Prvi korak kako napraviti jogurt od mlijeka je zagrijavanje mlijeka na 80°C. To ubija sve mikrobe koji se mogu skrivati u vašem mlijeku i osigurava da nema ostataka bakterija, patogena, plijesni ili spora. Kada stvorite okruženje za razmnožavanje bakterija, samo želite da se dobre bakterije razmnožavaju. Zagrijavanjem mlijeka također se stvara gušći jogurt promjenom strukture proteina.
Ohladite mlijeko kako biste napravili jogurt od mlijeka. Nakon što ste mlijeko očistili od loših stvari, želite ga učiniti gostoljubivim za dobre bakterije. Upotrijebite termometar s trenutnim očitavanjem koji ste koristili prilikom zagrijavanja mlijeka da biste znali kada je ohlađeno na 50°C.
Sljedeći korak kako napraviti jogurt od mlijeka je dodavanje jogurta kako biste unijeli dobre bakterije. Ulijte jednu šalicu toplog mlijeka i umiješajte 3 žlice prethodno pripremljenog jogurta. Potražite bakterije koje stvaraju mliječnu kiselinu. Jogurt pomiješajte s ostatkom mlijeka. Time se dobre bakterije šire po cijelom mlijeku i tako ćete napraviti jogurt od mlijeka.
Ulijte mlijeko u staklenke i pričekajte 7-9 sati. Mlaka temperatura raj je za sve vaše dobre bakterije i potiče njihov rast. Što duže inkubirate jogurt, bit će gušći i pikantniji. I nakon otprilike 8 sati, imat ćete ukusan, zdrav, gust i kremast jogurt. Stavite staklenke u hladnjak da se ohladi i stegne. Ohladite jogurt na par sati u hladnjaku. Kako se jogurt hladi bit će još gušći.