Mijesiti tijesto je jednostavno kao da gurnete tijesto od sebe vrhom dlana, presavijete ga preko sebe prstima i povučete natrag. Ovaj ponovljeni push-pull unakrsno plete proteinske niti, razvijajući snažnu glutensku mrežu te čini vaše tijesto kvalitetnijim.
Prema nekim receptima vidjet ćete da premijesite tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, dok drugi određuju površinu bez ikakvog brašna. Važno je pažljivo pročitati upute jer su recepti posebno formulirani za određenu metodu.
Mokro, ljepljivo tijesto u ljepljivim pecivima s cimetom i datuljama, na primjer, mijesi se na nepobrašnjenoj površini za lagani i pahuljasti kruh s nježnim mrvicama.
Tijesto može u početku biti grudasto i mokro, ali dok ga premijesite, ono će postati glatko, podatno i elastično - tako znate da ste u potpunosti razvili mrežu glutena i da možete prestati mijesiti. Nedovoljno premiješeno tijesto neće pravilno narasti jer nema snagu i elastičnost za hvatanje plinova koje proizvodi kvasac.