Kiseli karfiol možete poslužiti kao prilog ili salatu uz glavno jelo. Kako kiseliti karfiol?
Sastojci potrebni za kiseljenje karfiola:
- 1 kg karfiola
- sjemenke gorušice
- sjeme celera
- bijeli ocat
- bijeli šećer
- češnjak
- sol
- crni papar u zrnu
- kurkuma i voda.
Kako kiseliti karfiol - postupak:
Najprije operite karfiol hladnom vodom i pripremite staklenke. Napunite lonac do pola vodom i skuhate vodu na srednje jakoj vatri. Stavite staklene posude i poklopce koje namjeravate koristiti u kipuću vodu da ih dezinficirate.
Kada ste pripremili sve što je potrebno, stavite sjemenke gorušice i celera u srednju tavu i stavite tavu na štednjak na srednje jaku vatru. Pržite sjemenke oko 2 minute ili dok ne zamiriše i lagano porumene. Neprestano miješajte kako sjemenke ne bi izgorile. U lonac ulijte ocat, zatim šećer, češnjak, sol, papar u zrnu, kurkumu, pahuljice crvene paprike i vodu.
Nastavite zagrijavati sadržaj lonca dok ne zavrije. Nakon što otopina zavrije, spustite vatru na srednju temperaturu kako bi otopina lagano kuhala dok pripremate cvjetove karfiola.
Sljedeći korak je spremanje karfiola u staklenke. Stavite karfiol u čistu staklenku veličine litre i začepite ih što je moguće čvršće.
Vruću otopinu za kiseljenje prelijte preko cvjetače unutar staklenke. Pazite da otopina curi skroz do dna staklenke i ostavite otprilike 3 cm praznog prostora na vrhu svake staklenke. Držite staklenku na pultu ili stolu dok otopina ne padne na sobnu temperaturu. Nakon što temperatura padne, staklenku dobro pokrijte poklopcem.
Ovo je jednostavan i brz način kako kiseliti karfiol kod kuće i sačuvati ga za zimu.