Budući da većina jezgričavog voća ne sazrijeva nakon berbe, bere se na vrhuncu i dobro je samo kratko vrijeme. To ih čini izrazito sezonskim, s različitim jezgričavim voćem koje stiže u različitim godišnjim dobima.
Ako želite ispitati zrelost jezgričavog voća bez cijeđenja, njihov miris je odličan pokazatelj zrelosti - što aromatičniji to bolji. Breskve su jedne od najpopularnijih jezgričavih voćaka, imaju dlakastu koru i veliku košticu.
Još jedno poznato jezgričavo voće su i šljive. Šljive imaju tanku i glatku kožicu i sočno meso. Jedno od manjih jezgričavih voća su trešnje. Trešnje se pojavljuju u proljeće ili ljeto i veoma su ukusne. Nektarine su također jezgričavo voće, pomalo slične breskvama ali bez dlakave kožice i čvršće su teksturom.
Jezgričavo voće su i marelice, mango, maline, kupine, dudovi i datulje. Kad jezgričavo voće još nije zrelo stavite ga na pult, a kasnije kad postane zrelo stavite ga u hladnjak.