Jela s tikvicama možete pripremati kao prilog ili kao glavno jelo. Postoje različiti recepti za pripremu jela s tikvicama, a jeste li probali punjene tikvice i tjesteninu u umaku od tikvica?
Za pripremu jela punjene tikvice potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 4 veće tikvice
- 500 g mljevenog mesa
- 300 g gaude
- pasirana rajčica
- pola glavice luka
- sol
- vegeta
- crvena paprika
- peršin
- maslinovo ulje
Priprema punjenih tikvica:
Sitno narezani luk popržite na maslinovom ulju, dodajte naribanu mrkvu te mljeveno meso. Sve zalijte s vodom, a kada zavri, dodajte 3 žlice pasirane rajčice te sol, vegetu, crvenu papriku i peršin. Neka krčka 15-20 minuta, povremeno promiješajte te dodajte vodu kao je potrebno. Za to vrijeme tikvice prerežite uzduž na dvije polovice te izdubite unutrašnjost.
Ako želite, unutrašnjost tikvice možete narezati na kockice i dodati mljevenom mesu. Nakon što je mljeveno meso gotovo, njime nadjenite tikvice te posipajte naribanom gaudom. Sve zajedno posložite u tepsiju na papir za pečenje te stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva 30 minuta. Nakon 30 minuta vaše jelo s tikvicama je gotovo, a možete ga poslužiti samostalno ili uz krumpir.
Od jela s tikvicama dobro je spomenuti i tjesteninu u umaku od tikvica. Ovo jelo može biti vegetarijansko ili mesno. Ako ćete koristiti meso, preporučamo piletinu. Od sastojaka vam je potrebno sljedeće:
- jedna tikvica
- luk
- paprika
- kukuruz
- tjestenina (prema želji; preporučamo špagete)
- vrhnje za kuhanje
- sol, vegeta, crvena paprika, peršin
- maslinovo ulje
Priprema tjestenine u umaku od tikvica:
Luk narežite na kockice te popržite na maslinovom ulju. Ako koristite meso, popržite također i meso. Dodajte narezanu papriku i kukuruz i pustite da se sve zajedno 5 minuta prži na laganoj vatri.
Tikvicu narežite i iz miksajte pomoću štapnog miksera ili blendera. Dobivenu smjesu uljite u tavu i sve zajedno promiješajte. Dodajte vrhnje za kuhanje i začine te ostavite da se zajedno krčka 10 minuta. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Umak od tikvica možete pomiješati odmah s tjesteninom ili poslužite odvojeno.