Jela od krumpira su mnogobrojna, a jeste li probali tortu od krumpira. Ako još niste probali ovo jelo od krumpira vrijeme je da probate.
Pretvorite skromnu tortu od krumpira u nešto savršeno za večeru sa slojevitim krumpirom i hrskavom svinjskom kožom za dodatno hrskanje.
Sastojci potrebni za tortu od krumpira:
- 1,2 kg krumpira
- 50 g otopljenog maslaca
- svinjska koža.
Zagrijte pećnicu na 220C8. Izrežite krug papira za pečenje tako da stane na dno tave za pećnicu otporne na pećnicu 20-23 cm. Oštrim nožem narežite krumpir što tanje. Prelijte malo maslaca preko pergamenta na podlogu i uredno preklopite kriške krumpira na prvom sloju. Zatim nagomilajte trećinu preostalog krumpira, začinite, pokapajte s malo maslaca i ponavljajte dok se sav krumpir ne potroši.
Svinjsku kožu, s kožom prema gore, stavite na krumpir i sve pecite 1 sat i 30 minuta dok čvaraci ne postanu hrskavi, a krumpir doista hrskav i zlatne boje. Odložite čvarke sa strane, krumpir okrenite na pladanj ili dasku i poslužite čvarake na vrhu.
Još jedno jelo od krumpira koje će vas oduševiti jesu peciva od krumpira s dimljenim lososom i kiselim vrhnjem. Sastojci potrebni za ovo jelo od krumpira:
- 1 veliki krumpir (oko 225 g) narezan na četvrtine
- 2 žlice neslanog maslaca
- 60 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- biljno ulje za prženje
- 100 g dimljenog lososa ili pastrve
- 60 g kiselog vrhnja
- 1 žlica sitno sjeckanog vlasca.
Zagrijte malu posudu vode i pirjajte krumpir 12-15 minuta dok ne omekša. Ocijedite i ostavite da se suši na pari. Vratite krumpir u tavu i zgnječite s maslacem. Umiješajte brašno, prašak za pecivo, ½ žličice soli i dobro mljevenje crnog papra.
Smjesu od krumpira izlijte na lagano pobrašnjenu radnu površinu i utisnite u krug otprilike 15 cm širine i oko 1 cm debljine, a zatim izrežite na četiri kriška. Zagrijte prskanje ulja i komadić maslaca u tiganju s neprianjanjem ili tavi na umjerenoj vatri i pržite jednu od kolačića 3-4 minute sa svake strane dok ne porumeni. Ponovite s preostalim kolačićima.
Podijelite pogačice i dimljeni losos ili pastrvu između dva tanjura, a zatim prelijte kiselim vrhnjem i nasjeckanim vlascem. Začinite i poslužite.