Veće količine i najzdravije hrane mogu biti kobne.
"Ne treba pretjerivati ni u zdravim namirnicama jer danas je jako popularno sve to zdravo i praktički ljudi konzumiraju zdrave namirnice u neograničenim količinama i niti ne razmišljaju može li nešto od toga biti i posljedično", rekla je nutricionistica Almenida Bunić.
"Obične bademe možemo unosit u većim količinama, dok gorke bademe i koštice marelice preporučeno je nekih pet plodova na dan", pojasnila je nutricionistica.
I to zbog cijanovodične kiseline koju sadrže. Veća količina može izazvati trovanje.
Nutricionisti posebno izdvajaju koštice marelice, jer u zadnje su vrijeme vrlo popularne kao antikancerogene. Ljudi ih neoprezno uzimaju, a to može organizmu napraviti puno veću štetu jer otrovi se kriju tamo gdje se ne nadate.
"Zeleno povrće s oksalatima. U pravilu, gledajte, to može štetno djelovati na organizam. Međutim, oksalati kao takvi oni mogu opterećivati bubrege, stvaraju se kamenci, mogu se taložiti u zgolobovima, ali to bi trebale biti malo veće količine tog zelenog povrća", pojasnila je Bunić.
Zato što špinat sadrži oksalate. No, stvarno bismo trebali biti, po tom pitanju, neumjereni Popaji da bismo se od ovog inače zdravog povrća otrovali.
"Nažalost nigdje ne piše, ja sam tražila baš koje su to količine, ali nekakva je preporuka umjeren unos", rekla je nutricionistica.
Raznovrsno, bez slijepih vjerovanja u ljekovitost određenih namirnica. Mediteranska kuhinja je jedan od svijetlih primjera.
Prije svega umjerenost. To je za sve, pa tako i za namirnice, čarobna formula. Ako pretjerate, možete se otrovati čak i od običnog krumpira.